Μόνο με την συμμετοχή οι εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Εληξε η “ομηρία” εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, καθώς όπως ανακοινώθηκε τα διαγνωστικά κέντρα τερματίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τιςν εξετάσεις τους, όπως συνήθως, πληρώνοντας μόνο το ύψος της συμμετοχής τους, δηλαδή το 15% του κόστους της εξέτασης.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων, παρότι δεν ικανοποιήθηκε το βασικό τους αίτημα από τον υπουργό Υγείας.  Θεωρούν πως λόγω των εκλογών δεν μπορεί να δοθεί λύση στο χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε για το 2018.

Η έκτακτη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (Γ. Πατούλης) αλλά και του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, απέβη άκαρπη.

Το συντονιστικό όργανο επανέλαβε το αίτημα να μετακινηθούν 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαγραφεί το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.

Ο υπουργός Υγείας όμως  επικαλέστηκε και πάλι αδυναμία να μεταφερθούν τα κονδύλια. Ισχυρίστηκε ότι και σε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, κατέστη σαφές ότι δε νομιμοποιείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ant1news.gr