Στ. Θεοδωράκης: Αποχωρώ πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά περήφανος

«Αποχωρώ πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά περήφανος για την προσφορά του Ποταμιού κι αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Βουλή, καθώς το Ποτάμι δεν θα κατέβει στις επικείμενες εκλογές. Ο Στ. Θεοδωράκης προέτρεψε τους πολίτες που ψήφισαν το Ποτάμι «να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι: Ειλικρίνεια, Ευθύτητα, Αλήθεια» και θυμήθηκε τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου από το ποίημα «Εγκαταλείπω την Ποίηση»: «Να μην με κατηγορήσουν για ευκολία, πως δεν έσκαψα βαθιά».

Ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με κάποιο άλλο κόμμα παρατηρώντας ότι για την προσωπική ηθική του συγκρότηση «η μεταπήδηση σε άλλη κομματική μαούνα ισοδυναμεί με προδοσία» κι ότι δεν σκοπεύει να καταφύγει σε «μασκαραλίκια». Κάνοντας αυτοκριτική για το τι οδήγησε το Ποτάμι σε πολιτική ήττα, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην «υπαναχώρηση από την δέσμευση να κάνουμε πολιτική χωρίς τους περιφερόμενους πολιτικούς», αλλά και στην «αυταπάτη ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα συνεργαζόμενοι με παλιά κόμματα».

Αποδείξαμε ότι γίνεται αλλιώς

Ο Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η αυξημένη επιρροή στις μάζες «δεν είναι πάντα το μείζον» σημειώνοντας ότι «οι μειοψηφίες δίνουν την σπίθα για να αλλάξει ο κόσμος». Ο Στ. Θεοδωράκης παρατήρησε ότι η προσφορά του Ποταμιού στην πολιτική ζωή ήταν ότι «αποδείξαμε ότι γίνεται» αναφερόμενος ότι το Ποτάμι πολιτεύτηκε χωρίς να μιμηθεί τον τρόπο δράσης των παλιών κομμάτων και να μπει στην «μάχη για την κουτάλα», αλλά, αντίθετα, «εφεύραμε Ποταμίσια πολιτική ηθική».

Δεν πολιτευτήκαμε με βάση το εκλογικό ισοζύγιο της στιγμής

Σχετικά με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που προχώρησαν χάρη και στις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης τις χαρακτήρισε «κατακτήσεις της εποχής κι όχι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζοντας ότι το Ποτάμι πάντα αποφάσιζε αξιολογώντας προτάσεις με βάση το συμφέρον της κοινωνίας κι όχι το «εκλογικό ισοζύγιο της στιγμής». Ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «από την αρχή μας πολέμησαν όσοι βλέπουν την χώρα τεμαχισμένη σε εκλογικά τιμάρια».

Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην επιλογή του Ποταμιού ως τελευταία κοινοβουλευτική του πράξη να παραμείνει στην Βουλή και να ψηφίσει την κύρωση των Ποινικών Κωδίκων εκτιμώντας ότι φανερώνει την «μικρότητα της Ελληνικής πολιτικής». Ο Στ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν κατέφυγε ποτέ στην «πολιτική κουτοπονηριά» να «κρυφτεί» για λόγους πολιτικού οφέλους, ώστε άλλες δυνάμεις να στηρίξουν κάτι με το οποίο συμφωνούσε.

«Να βοηθήσουμε τους νέους να καταλάβουν καίριες θέσεις στην πολιτική και την κοινωνία»

Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε «να βοηθήσουμε τους νέους να καταλάβουν καίριες θέσεις στην πολιτική και την κοινωνία» και προέτρεψε στην υιοθέτηση των προτάσεων «έξω τα κόμματα από το Δημόσιο, τα Πανεπιστήμια, την Διοίκηση», «αξιοκρατία», «μπροστά το περιβάλλον», «ναι στην διαφορετικότητα», «ανοικτή οικονομία χωρίς υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία».

Αιχμές για την συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ στον Β. Βενιζέλο

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν απέφυγε να αφήσει κι αιχμές για το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο Στ. Θεοδωράκης σχολίασε «τι ντροπή» σε σχέση με την παρουσία μόλις ενός βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην τελευταία ομιλία στην Βουλή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Μην μας πιάσουν σε φωτογραφία να χειροκροτούμε τον αποδιοπομπαίο τράγο της αρχηγού» σχολίασε δηκτικά ο Στ. Θεοδωράκης.