Κέλλας: «Μπάχαλο με την ανακύκλωση πλαστικού»

«Οι κυβερνώντες παραμένουν ασυντόνιστοι και ανοργάνωτοι έως και την τελευταία μέρα παραμονής τους στην εξουσία. Η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Πλαστικών Συσκευασιών, συνιστά ένα ατέλειωτο μπάχαλο.»

Τα ανωτέρω δήλωσε, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, έπειτα από την απάντηση, που έλαβε από τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σ. Φάμελλο σε ερώτησή του σχετικά με την «Υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Πλαστικών Κενών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας», προσθέτοντας:

«Ο κ. Φάμελλος και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) διατείνονται πως το Πρόγραμμα Διαχείρισης Πλαστικών Συσκευασιών ΦΠΠ “δεν πέτυχε τον ελάχιστο στόχο ανακύκλωσης πλαστικού του 22,5% και ήταν κοστοβόρο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, ενώ σημειώνουν ότι διακόπηκε στα μέσα του 2017 εκ μέρους του φορέα Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), ο οποίος είχε λάβει έγκριση “να διαχειρίζεται μη επικίνδυνα απόβλητα”.

Περαιτέρω, ισχυρίζονται ότι η ΕΕΑΑ είναι σε επαφή με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), που είναι – με τη σειρά του – σε διαρκή επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προκειμένου να δημιουργηθεί “νέος φορέας ΣΣΕΔ για πρωτογενείς συσκευασίες”, που θα ανταποκρίνεται, δηλαδή, στον ελάχιστο στόχο ανακύκλωσης αποβλήτων 22,5%. Ενώ υπογραμμίζουν ότι έχουν μεσολαβήσει ήδη τρεις συναντήσεις μεταξύ ΕΟΑΝ και ΕΣΥΦ, αφού προηγήθηκε “ευρεία συνάντηση εργασίας στο γραφείο του αν. Υπουργού με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όλων των εμπλεκομένων τον Ιούνιο του 2018”. Ωστόσο, 1 χρόνο μετά, ο ΕΟΑΝ περιμένει από τον ΕΣΥΦ, “που συντονίζει τις ενέργειες για τον νέο φορέα, την κατάθεση σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου” (!).

Τέλος, αν και είμαστε στα μέσα του έτους, επισημαίνουν πως η ΕΕΑΑ προτίθεται να συνεχίσει το Πιλοτικό Πρόγραμμα για το 2019 έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας και ότι έχει υποβάλει “έγγραφο-προτεινόμενο πλάνο δράσης” προς τον ΕΑΟΝ, δίχως να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Αναμφισβήτητα, τα ανωτέρω δείχνουν την παντελή έλλειψη σοβαρότητας και σχεδιασμού από πλευράς της Κυβέρνησης καθώς και την αδυναμία της να αντιληφθεί και να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, που απαιτούν τον συντονισμό πολλών εμπλεκόμενων φορέων. Ευτυχώς, φεύγουν σύντομα».