Η Σώση απαντά στους νέους μέσα από τα social

Απευθύνομαι σε σένα «νεαρέ δικτυακέ φίλε» που με ρώτησες απλά να σου πω κάποιες ιδέες μου για την νεολαία όταν σου ζήτησα την ψήφο σου.

(Πρίν λίγες μέρες έστειλα σε κάποιους νέους μέσω Instagram ένα μήνυμα που έκλεινε με τη φράση: «… Εσύ ως νέος ψηφοφόρος και εγώ ως νέο πρόσωπο στα κοινά, θα καθορίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου μας. Σώση Βακούλα»

Ένας από τους νεαρούς αυτούς μου απάντησε: «Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποιες από τις ιδέες σας για την νεολαία μας για παράδειγμα;»

Καταρχήν του ζήτησα να βρεθούμε από κοντά προσκαλώντας τον μάλιστα να παρευρεθούν και όποιοι άλλοι νέοι φίλοι του ήθελαν – με τον όρο βέβαια να έχουμε την συγκατάθεση των γονιών τους.

Όμως επειδή οι μέρες δεν φτάνουν … και εγώ νιώθω υποχρέωση να απαντήσω στον νεαρό που δεν σας το κρύβω θαύμασα τον ενδιαφέρον του ας μου επιτρέψει να του καταθέσω τις σκέψεις μου μέσα από αυτό το άρθρο.

Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις που έγιναν με τους νέους.

Είδαμε υποσχέσεις όπως:

….«Δεσμευόμαστε για την πραγματοποίηση έργων ανάπλασης, ενεργειακής αναβάθμισης και συντήρησης σε όλα τα σχολικά κτίρια της ……..»

…. «Συντηρούμε και βελτιώνουμε τις αθλητικές υποδομές εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, και τοποθετούμε περισσότερο πράσινο ………»

Όλα αυτά νεαρέ μου είναι έργα που ΕΓΙΝΑΝ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ από την νυν δημοτική αρχή, και θα εξακολουθήσουν να γίνονται στα σχολεία, στα πάρκα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του τόπου μας. Τα βλέπεις και από μόνος σου. Έτσι δεν είναι?

Ακούσαμε επίσης:

…. « πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο της απαξίωσης της συμμετοχής στα κοινά κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τους νέους ανθρώπους….» 

Λόγια μεγάλα! Δηλαδή? Πρέπει οι νέοι να φορτιστούν και αυτό το κομμάτι? Αυτή την ευθύνη?

Διαφωνώ!

Επίτρεψέ μου λοιπόν να σου καταθέσω παρακάτω λίγες από τις ιδέες μου για τη νεολαία μας. Γιατί εγώ τη ζω τη νεολαία μας. Είμαι γονιός και βλέπω τις περαιτέρω ανάγκες σας!

ΒΛΕΠΩ ότι τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν χώρους συνάντησης και ότι αναγκάζονται να περιφέρονται κατά τις εξόδους τους στην πλατεία ή στα σκαλιά κάποιας εισόδου πολυκατοικίας. Θα ήθελα να δημιουργηθούν «χώροι νέων» ή πάρκα όπου θα εξασφαλίζεται απόλυτα η προστασία σας και θα παρέχονται ελεύθερα ψηφιακές τεχνολογίες.

ΒΛΕΠΩ επίσης ότι υπάρχουν στην πόλη μας κάποια σημεία «παγίδες» κατά την κυκλοφορίας σας  από και προς το σχολείο σας. Επικίνδυνα σταυροδρόμια, στενοί δρόμοι που είναι δύσκολη η διέλευση σας. Γνωρίζω καλά ποια είναι αυτά, αλλά και εσείς ακόμη καλύτερα. Ας δώσουμε τη λύση – όπως και να δημιουργήσουμε ένα χώρο σκεπασμένο (στάση) για τα παιδιά από τα χωριά που πηγαινοέρχονται με το λεωφορείο τόσο για το σχολείο όσο και στα φροντιστήρια

ΒΛΕΠΩ ότι στην πόλη μας υπάρχει άγνοια κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Αυτό είναι κάτι που ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Θα ήταν σημαντικό πιστεύω να υπάρχουν ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις στα μικρά παιδιά και στους νέους για το «πως κυκλοφορώ».

Και ας πάμε στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες

ΒΛΕΠΩ τον προβληματισμό των παιδιών του λυκείου για τις σχολές και το μέλλον τους. Μέσα από τις σχολικές επιτροπές του δήμου θα ήθελα να δρομολογηθούν περισσότερα σεμινάρια, περισσότερος σχολικός προσανατολισμός, περισσότερες συζητήσεις παιδιών, γονιών καθηγητών και ειδικών ακόμη και επιχειρηματιών που βιώνουν την αγορά εργασίας.

ΒΛΕΠΩ και ας μην κρυβόμαστε- την μάστιγα των εξαρτήσεων, την δυσθεράπευτη αυτή πληγή της σύγχρονης κοινωνίας. Ναι υπάρχει και στην πόλη μας όπως παγκόσμια. Δεν θα προτείνω λύσεις. Σου προτείνω τρόπους προφύλαξης. Και επειδή συνηθίζεται να προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους νέους μόνο για τον κίνδυνο – έχω να σου πως ότι εμείς οι γονείς έχουμε περισσότερη ανάγκη της ενημέρωσης. Εμείς οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε  τους κινδύνους για να αντιληφθούμε αμέσως οτιδήποτε ύποπτο.Προτείνω λοιπόν ομάδες γονιών και συναντήσεις με ειδικούς.

ΒΛΕΠΩ το θέμα όσον αφορά στους μεγαλύτερους Νέους, εκείνους που έχουνε αρχίσει να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή έχουν πρόθεση αλλά δεν έχουν τις ευκαιρίες,

Για αυτούς έχω να σου προτείνω το εξής:

Πρέπει αυτοί οι νέοι ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ «τι είναι δουλειά»!

Όταν «δουλεύεις» βελτιώνεις τη γνώση σου, την αποτελεσματικότητά σου! Πως και που να το κάνεις αυτό; Στις εθελοντικές ομάδες (που εδώ στην πόλη μας είναι πάρα πολλές). Στο Σχολικό Μουσείο των Ενεργών Πολιτών, βοηθούν στις ξεναγήσεις νέα παιδιά εκπαιδευτικοί, εθελοντικά! Αυτό τους προσφέρει, επικοινωνία εξάσκηση, γνωριμίες, συνεργασία. Αυτό αποτελεί προσόν σε έναν νέο που είτε θα διεκδικήσει την θέση σε μια επιχείρηση είτε θα κάνει αυτόνομα ένα επαγγελματικό ξεκίνημα. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του τόπου μας, πίστεψέ με είναι αρκετές εκείνες που ζητούν προσωπικό. Ίσως θα ήταν καλό σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ο δήμος μας να είναι αρωγός στο να συντονιστεί μια επιτροπή σχετικά με την ζήτηση και προσφορά εργασίας. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει σε και με τους νέους που θέλουν ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα. Μια επιτροπή που θα συνεργάζεται με κάποιον φορέα αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτά, αλλά και πολλά άλλα, είναι εκείνα που θέλω να προτείνω για τους νέους στο διοικητικό συμβούλιο της πόλης μας όταν εκλεγώ.

Όμως όπως σου επισήμανα και στο μήνυμά μου είναι αρκετά αυτά που πρέπει να σου πω,αλλά περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να ακούσω από εσάς! Γιατί όλοι μαζί «ζούμε» την πόλη μας, μαζί την «αναπνέουμε».

Όλοι μαζί πρέπει να θέτουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις!

Με εκτίμηση και σεβασμό

Σώση Βακούλα

Υποψ. Δημ. Σύμβουλος Φαρσάλων