Μαρία Ιωάννου-Λαμπρούλη από τα Φάρσαλα: “Για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός την επόμενη μέρα”

Αναλυτικά η ομιλία της Φαρσαλινής Μαρίας – Ιωάννου Λαμπρούλη από τα Φάρσαλα, όπου θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση, στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου.

Αγαπητοί Συμπατριώτες, Φίλοι και Φίλες

   Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Είναι χαρά και συγκίνηση διότι επιστρέφω στη γενέθλια πόλη μου δυναμικά, μαχητικά με αίσθημα τιμής και ευθύνης απέναντί σας και μοναδική προτεραιότητα την κοινωνική προσφορά, όπως αυτή σηματοδοτείται από την πολιτική μου τοποθέτηση. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ το Κομμουνιστικό Κόμμα  που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Αυτό το κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία διαπιστώνω, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, οτι ο χώρος της δημόσιας υγείας -που επέλεξα να υπηρετώ σε όλο το διάστημα της επαγγελματικής μου ζωής- μετατρέπεται προοδευτικά σε εμπόρευμα με πελάτες το λαό μας. Για παράδειγμα, με πολιτικές ευθύνες τόσο  του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, το Κέντρο Υγείας εδώ στα Φαρσαλα αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, υποβαθμίζονται λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Το πρόβλημα με την κάλυψη από ασθενοφόρα έχει γίνει μόνιμη κατάσταση. Στο όνομα του οικονομικού εξορθολογισμού ετοιμάζονται να συρρικνώσουν εργαστήρια και άλλες παροχές ενώ με αυτό τον τρόπο απαξιώνουν το ιατρικό λειτούργημα και υποβιβάζουν το έργο των γιατρών που απομονώνονται και υποβαθμίζονται δίχως άμεση πρόσβαση σε βοηθητικές υπηρεσίες και εξοπλισμό. Εξίσου δραματική για το λαό μας είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου εργάζομαι. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο διοικείται με γνώμονα την σχέση κόστους-οφέλους, με γνώμονα δηλαδή πολιτικές που αντιλαμβάνονται τον ασθενή και την υγεία ως κόστος για το κράτος. Την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές και άλλες δομές επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία που επιβάλλουν νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα καθώς έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες που διαρκώς δημιουργούνται από την υπολειτουργία στο σκόπιμα υποχρηματοδοτούμενο  δημόσιο σύστημα υγείας.

    Παρόμοια αντιλαϊκή, εχθρική για τα συμφέροντα του απλού εργαζόμενου, πολιτική είναι εύκολο να διακρίνει κανείς και στην πρόληψη, και στην κοινωνική ασφάλιση, και στην δημόσια παιδεία. Από τη θέση μου ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είμαι σε θέση να γνωρίζω οτι μια σειρά από ‘’μεταρρυθμίσεις’’, συγχωνεύσεις τμημάτων και αλλαγές στα επιστημονικά προγράμματα των Σχολών, που η ρίζα τους βρίσκεται σε παλαιότερες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, πραγματοποιούνται και καρποφορούν στα χέρια των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν μνημόνια, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο και η επιστημονική έρευνα να παραδίδονται μεθοδικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων, για θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους . Η εμπορευματοποίηση της γνώσης επεκτείνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και εδώ το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την χρηματοδότητηση και τα ιδρύματα εξαναγκάζονται σε λειτουργία με επιχειρηματικά/ιδιωτικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή πολλοί νέοι μας αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να εγκαταλείψουν ή να μην ξεκινήσουν τις σπουδές τους και άλλοι πτυχιούχοι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Φίλοι και Φίλες,

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας, στο οποίο συμφωνούν ΟΛΟΙ: μπλε, πράσινοι, πορτοκαλί, χρωματιστοί, παρδαλοί και οι δήθεν πατριώτες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Όλοι είναι ταγμένοι στην απαρέγκλιτη εφαρμογή εκείνων των διατάξεων και νόμων που πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία των λίγων και απομυζούν τον ιδρώτα και το αίμα των πολλών. Σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο εντάσσονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ρύθμιση του ελαστικού χρόνου εργασίας αλλά και οι επικίνδυνες για τη δημοκρατία ρυθμίσεις ενάντια στην γνήσια συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα σωματεία και στα συνδικάτα και ενάντια στο δικαίωμα για την απεργία. Μας θέλουν φθηνούς, κουρασμένους, απογοητευμένους, αδύναμους, αναλώσιμους, εργαζόμενους, λάδι στη μηχανή του εκμεταλλευτικού οικονομικού συστήματος, εύκολη λεία στα νύχια αδηφάγων οικονομικών αρπακτικών, εκμεταλλευτών της ζωής μας.

Αγαπητοί Συμπατριώτες, Φίλοι και Φίλες

    Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα οτι τα πράγματα είναι το ίδιο δραματικά για τους αγρότες, και  για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για τους μικρομεσαίους απασχολούμενους. Στις μέρες των μνημονίων, το υπέρογκο κόστος της παραγωγής, η βαριά φορολογία και οι αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που αντιμετωπίζουν επιπλέον την επέλαση των μεγάλων επιχειρήσεων και τις κατασχέσεις. Το αναπτυξιακό μοντέλο των κυβερνώντων στις αγροτικές εκτάσεις όπως εδώ στη Θεσσαλία περιλαμβάνει κατ’ εντολή αλλαγές των καλλιεργειών, μετατροπή μεγάλων εύφορων εκτάσεων σε φωτοβολταϊκά και άλλα ενεργειακά πάρκα και μιά θλιβερή καινοτομία: τεράστιες επενδύσεις οικονομικών κολοσσών στην καλλιέργεια κάνναβης, Αυτή η τελευταία θα έχει πέραν των άλλων, ανυπολόγιστες συνέπειες και στην συνείδηση της νεολαίας μας που εθίζεται στην επιχειρηματολογία των ‘καλών’ ναρκωτικών και στην νοοτροπία της ανεξέλεγκτης- χάριν του κέρδους- χρήσης της γης μας.

Φίλοι και Φίλες

Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε όλοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι ΕΠΙΘΕΣΗ: Επίθεση στην δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, στην εργασία μας. Είναι επίθεση στα δικαιώματά μας, στις κατακτήσεις μας, τελικά…είναι επίθεση στην ίδια τη ζωή μας.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που αποδεδειγμένα φέρνει φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για το λαό, ανασφάλεια για το αύριο; ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στις πολιτικές που δημιουργούν όλα αυτά, ενάντια στο κεφάλαιο και τις δικές του κυβερνήσεις, στους ανθρώπους του στους Δήμους και στην Περιφέρεια;

Αγαπητοί Συμπατριώτες, Φίλοι και Φίλες

Προσωπικά απαντώ μαχητικά ΝΑΙ στην αντεπίθεση και σας καλώ να έρθετε μαζί μας! Μαζί με το κόμμα που βρίσκεται ανυποχώρητο στην πρώτη γραμμή της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας, και αγωνίζεται με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.  Μας συνδέει η ίδια επαναστατική κοσμοθεωρία με κέντρο τον άνθρωπο. Τώρα μας ενώνει και η ίδια απόφαση: Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αφήσουμε πίσω μας όσους με δόλιο, απατηλό και επικίνδυνο τρόπο μας έφεραν ως εδώ.

Μπορούμε όλοι μαζί, να γιγαντώσουμε το λαϊκό κίνημα και να παλέψουμε για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που βασανίζουν εμάς και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας για εξήντα και για εκατό χρόνια. Ακόμη, μπορούμε να δυναμώσουμε την λαϊκή αντιπολίτευση. Τη δύναμη, που την επόμενη μέρα, θα σταθεί απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στα πολιτικά δεκανίκια τους, στους Δημοτικά και στο περιφερειακό συμβουλιο, και θα μπλοκάρει αποφασιστικά κάθε μέτρο που προσβάλλει την ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Σας καλώ να τους αφήσουμε πίσω και να κάνουμε εμείς την πραγματική διαφορά!  Να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας ισχυροποιώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα  και τη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές. Για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός την επόμενη μέρα.

Αγαπητοί Συμπατριώτες, Φίλοι και Φίλες

Με αισιοδοξία και ελπίδα να γεμίσουμε με κόκκινα γαρύφαλλα τις κάλπες της 26ης Μάη, και την υπόσχεση να είμαστε δίπλα σας σε κάθε δίκαιο λαϊκό αγώνα, σας χαιρετώ και εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και όλες!