Κώστας Τύμπας: “Να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλη την επαρχία μας”

«Εσείς ήσασταν οι πρωτεργάτες για την δημιουργία του συνδυασμού Ενωτική Δημοτική Πρωτοβουλία, ένας συνδυασμός νίκης» με αυτά τα λόγια άνοιξε χθες την κεντρική του ομιλία, ο υπ. δήμαρχος Φαρσάλων Κώστας Τύμπας, στην πλατεία δημαρχείου στα Φάρσαλα, απευθυνόμενος σε φίλους και υποστηρικτές του συνδυασμού του, ενώ σημείωσε ότι: «Το ψηφοδέλτιο μας έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας από τα υπόλοιπα πέντε που κατεβαίνουν στις εκλογές. Αυτό δεν ήταν μία τυχαία επιλογή αλλά ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε…. φτάνει πια με την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ολόκληρη η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Φαρσάλων Κώστα Τύμπα έχει ως εξής: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συγκινητική σας παρουσία εδώ στην κεντρική πλατεία της πόλης των Φαρσάλων. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που βρίσκεστε εδώ στην κεντρική μου ομιλία που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο νίκης για τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Η παρουσία μου εδώ οφείλετε σε εσάς και στην δύναμη που μου δώσατε με την αγάπη και την στήριξη σας. Είμαι ένας από εσάς δεν διαφέρω σε τίποτα από τον καθένα σας χωριστά που παραβρίσκεται εδώ σήμερα. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μαζί για να πορευτούμε ενωμένοι για το μέλλον του τόπου και του Δήμου μας.

Εσείς ήσασταν οι πρωτεργάτες για την δημιουργία του συνδυασμού Ενωτική Δημοτική Πρωτοβουλία. Ένας συνδυασμός νίκης, ακηδεμόνευτος, ανεξάρτητος και όχι προϊόν συνδιαλλαγής με ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Ένας συνδυασμός με αξιόλογούς δημότες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αφήσαμε όλοι τις όποιες κομματικές ταυτότητες είχαμε στο παρελθόν στην άκρη και ενωθήκαμε για το καλό του τόπου μας. Τα προβλήματα στην επαρχία μας δεν έχουν χρώμα και ο τόπος μας δεν είναι αντικείμενο καταγραφής κομματικών στόχων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

Μπροστάρηδες σε αυτό το εγχείρημα υπήρξαν οι νέοι του τόπου μας. Νέοι Αγρότες, Νέοι Επιστήμονες, Νέοι επαγγελματίες με όρεξη και μεράκι για την επαρχία μας. Το ψηφοδέλτιο μας έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας από τα υπόλοιπα 5 που κατεβαίνουν στις εκλογές. Αυτό δεν ήταν μία τυχαία επιλογή αλλά ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε. Ήρθε ο καιρός να δώσουμε βήμα στα νέα παιδία του τόπου μας. Φτάνει πια με την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο δημοτικό συμβούλιο. Φτάνει πια με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες και την απαγκίστρωση στις καρέκλες για ιδιοτελείς σκοπούς. Από μέγιστη τιμή για έναν Δημότη είχε καταντήσει επάγγελμα το να εκλέγεσαι δημοτικός σύμβουλος. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της νωθρής κατάστασης το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά έως σήμερα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο δεν υπήρχε διάθεση για προσφορά αλλά τις περισσότερες φορές  δεν υπήρχε καν παρουσία.

Τέτοια αντιπολίτευση ο κύριος Καραχάλιος δεν την φανταζόταν ούτε καν στα όνειρα του. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος τιμήθηκε από την ψήφο 6500 συντοπιτών του δεν είχε καν την ευαισθησία να παραβρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να αλλάξει και να έχουμε εκπροσώπους στο ανώτατο όργανο του τόπου μας ανθρώπους  που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Στα πέντε χρόνια θητείας του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ζήσαμε το απίστευτο. Δημοτικοί Σύμβουλοί να μην έχουν πάρει μία φορά το λόγο και εν γένει μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά τιμά την ψήφο που έδωσε η επαρχία μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Δεσμεύομαι προσωπικά ενώπιων όλων σας ότι αυτό θα αλλάξει. Θα τιμήσουμε μέχρι και την τελευταία ψήφο που θα μας δώσετε και από όποια θέση εσείς μας κατατάξετε στις εκλογές  η παρουσία μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι αυτή που αρμόζει σε εσάς που μας εμπιστευτήκατε αλλά και στον τόπο μας.

Αγαπητοί δημότες γνωριζόμαστε χρόνια τώρα. Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν είναι τωρινή ούτε ευκαιριακή. Δεν αποφάσισε για την κάθοδο μου στις εκλογές τα Χριστούγεννα κανένα κομματικό κονκλάβιο της Λάρισας και των Αθηνών. Έχουμε μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 με την αγάπη και την υποστήριξη σας εκλέχθηκα Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και μάλιστα ο μοναδικός από την Επαρχία μας. Σήμερα έχω την τιμή να υπηρετώ τον τόπο μου με την θεσμική ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Μαζί τα καταφέραμε τότε μαζί θα πορευτούμε και στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Η καθημερινή μου παρουσία στην πόλη των Φαρσάλων αλλά και στα χωριά μας μου έδωσε την δυνατότητα, μέσω μιας μακράς διαβούλευσης και κατ ιδίαν επαφής με όλους εσάς, να συντάξω ένα υλοποιήσιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα του Δήμου μας. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω στην σημερινή μου ομιλία τα κυριότερα του σημεία.

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω με την ναυαρχίδα των προβλημάτων της πόλης των Φαρσάλων. Άμεση επίλυση του χρόνιου προβλήματος του πόσιμου νερού αλλά και της επάρκειας του κατά τους θερινούς μήνες. Το νερό νεράκι έχουμε πει όλοι όσοι κατοικούμε στην πόλη των Φαρσάλων. Οι οικονομικές συνέπειες τεράστιες. Ας μιλήσουμε με αριθμούς και αν κάποιος διαφωνεί ας με διαψεύσει. Κάθε ένας από εμάς χρειάζεται το λιγότερο 1 ευρώ ημερησίως, χωρίς να υπολογίσω την αυξημένη κατανάλωση κατά τους θερινούς μήνες και το νερό για μαγειρική χρήση. Αυτό μεταφράζεται με 10.000 πολίτες που ζουν στα Φάρσαλα σε ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ ημερησίως, 300.000 ευρώ μηνιαίως και 3,5 με 4 εκατομμύρια ετησίως. 20 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία έχουν αφαιρεθεί από την τοπική οικονομία της πόλης μας, για ένα θέμα που όλοι δεσμεύονται ότι θα λυθεί προεκλογικά αλλά παραμένει άλυτο και παραπέμπεται στις καλένδες για να χρησιμοποιηθεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Δεσμεύομαι προσωπικά κοιτώντας σας στα μάτια ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα του νερού δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος. Απλά, κατανοητά και ξεκάθαρα.

Συνεχίζω με ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που τελευταία έγινε σημαία συνυποψήφιων μου. 36 ημέρες πριν τις εκλογές θυμήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα ο κύριος Εσκίογλου. Γιατί σήμερα εδώ θα μιλήσουμε με ονόματα.  Ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα. Και επιτρέψτε μου να βάλω την σειρά αυτή στην συγκεκριμένη οδική διαδρομή διότι θέλουμε εισροή πολιτών από την Λάρισα για τα Φάρσαλα και όχι το αντίθετο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω φέρει επανειλημμένως το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Αποκορύφωμα του προσωπικού μου αυτού αγώνα και έχοντας την διοίκηση του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας σε πλήρη αδράνεια ήταν το κάλεσμα μου για κινητοποίηση πολιτών και φορέων στις 2/9/2018 με το συμβολικό  κλείσιμο του συγκεκριμένου οδικού άξονα στο ύψος του Εθνικού σταδίου Φαρσάλων. Όταν λοιπόν ήρθε η συγκεκριμένη μελέτη στην Περιφέρεια και στον Δήμο έκπληκτος διαπίστωσα την έγκριση αυτής και των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Στην ερώτηση μου προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας όσον αφορά τους παράπλευρούς παράδρομους για την κίνηση αγροτικών μηχανημάτων κατά μήκος του συγκεκριμένου οδικού δικτύου ( τρακτέρ, αλωνιστικές μηχανές, βαμβακό συλλεκτικές μηχανές και λοιπά μηχανήματα), η απάντηση του ήταν με ερώτηση. Αλήθεια κύριε συνάδερφε μου είπε ο κύριος Αγοραστός γνωρίζεται πόσο θα ανέβει το κόστος αυτών των παραδρομών όταν σήμερα ο δρόμος στοιχίζει 60 εκατομμύρια. Όχι κύριε Περιφερειάρχη του απάντησα  δεν γνωρίζω το κόστος. Μήπως μπορείτε να μου πείτε εσείς πόσο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή και πόσα εικονισματάκια ακόμα θα φτιάξουμε στον συγκεκριμένο δρόμο;;; Λίγες ημέρες νωρίτερα στις 28/8/2018 όταν και έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων είδα έκπληκτος ομόφωνα ένα συμβούλιο να εγκρίνει την συγκεκριμένη μελέτη έκτρωμα, για ένα δρόμο με 12 κυκλικούς κόμβους από το πρατήριο του Αβράαμ μέχρι την Νίκαια, κανένα φωτισμό, καμία διαχωριστική νησίδα και στο ίδιο πλάτος. Και μάλιστα δέχτηκα και ερώτηση με επιθετική διάθεση από Δημοτική Σύμβουλο του σώματος. Τελικά μου είπε τι ζητάτε επιτέλους από αυτόν τον δρόμο κύριε Τύμπα. Τι ζητάω εγώ από αυτόν τον δρόμο όταν φωνάζει το αίμα των νεκρών της απάντησα;;;;  Ζητάω λοιπόν την τροποποίηση της συγκεκριμένης μελέτης. Θέλουμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, λειτουργικό, ταχείας κυκλοφορίας με διαχωριστική νησίδα που σύμφωνα με ενδείξεις συγκοινωνιολόγων θα κάνει την διαδρομή αυτή ασφαλή και σε χρόνο γύρω στα 15 λεπτά. Τα ημίμετρα, οι μισές λύσεις και τα μπαλώματα δεν είναι για τα Φάρσαλα που εγώ ονειρεύομαι. Και για να τελειώνουμε με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με την εκλογή μου ως Δήμαρχος Φαρσάλων και μέχρι να γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος οποιοσδήποτε εμπλέκεται και κωλυσιεργεί το συγκεκριμένο έργο, είτε είναι Περιφερειάρχης , είτε Υπουργός είτε ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα είναι ανεπιθύμητος στην επαρχία μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω την αδιάφορη στάση της Δημοτικής αρχής στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα έπρεπε να έχουμε για να αναδείξω ως Περιφερειακός Σύμβουλος τα προβλήματα της επαρχίας μας στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις 21/5/2016 η περιοχή μας χτυπήθηκε από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την επαρχία μας εκείνη την ημέρα είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές συνέπειες και ειδικά για τον αγροτικό τομέα. Θεώρησα καθήκον και υποχρέωση μου να φέρω το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο βάζοντας το στην ημερησία διάταξη. Για το σκοπό αυτό έκανα προσωπικό κάλεσμα στην Δημοτική Αρχή και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι παρόντες κατά την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αφού δέχτηκα τα συγχαρητήρια και τα εύσημα τους για την κίνηση μου αυτή, δεσμεύτηκαν ότι θα είναι άπαντες παρόντες. Όταν έφτασε η ώρα συζήτησης του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο έκπληκτός διαπίστωσα ότι ήμουνα τελείως μόνος. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τους φορείς των Φαρσάλων βρισκόταν μόνο ο κύριος Πιτσάβας Γεώργιος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, ο κύριος Καραγιάννης Γιώργος τότε αντιπρόεδρος των ενεργών πολιτών , ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κύριος Σταύρος Πουλαράκης και η πολίτης Φαρσάλων κυρία Αλμπανοπούλου Ντίνα. Κλείνοντας αναρωτιέμαι η Δημοτική Αρχή, η μείζονος και η ελάσσονος αντιπολίτευση δεν είχε κάποιο αίτημα ή πρόταση για να μεταφέρω στο Περιφερειακό Συμβούλιο;;; Όλα λυμένα τα είχε ο Δήμος όσον αφορά στα θέματα που άπτονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας;;; Ούτε ένα;;; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ενέργειας. Η δημιουργία αιολικών πάρκων και μια εν γένει ενεργειακή πολιτική φιλική προς το περιβάλλον είναι μια από τις προτεραιότητες μου. Το παράδειγμα της Ανάβρας είναι πρότυπο για τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικής ασφυξίας που όλοι βιώνουμε μελέτες δείχνουν ότι με έναν σωστό σχεδιασμό μπορούμε να ρίξουμε το κόστος ενέργειας κατά 50% στην επαρχία μας. Χρήματα που δεν μας περισσεύουν και που θα τα εξοικονομήσουμε για να μείνουν στον τόπο μας.

Σε πρώτο πλάνο ασφαλώς και η ανάδειξη της σπουδαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Ομηρικός ήρωας Αχιλλέας και η μάχη των Φαρσάλων πυλώνες ανάπτυξης για την επαρχία μας. Είμαστε ή γενέτειρα του σπουδαίου αυτού ήρωα και δεν έχουμε αξιοποιήσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που μας δίνει αυτό το τεράστιο εργαλείο. Να με συγχωρέσετε για την έκφραση αλλά θα κατασκηνώσω κυριολεκτικά έξω από το υπουργείο πολιτισμού και το υπουργείο τουρισμού και όποιον άλλον εμπλεκόμενο φορέα χρειαστεί ως ότου η επαρχία μας γίνει τουριστικός προορισμός. Τα έσοδα και τα κέρδη από μια τέτοια κίνηση θα είναι ανάσα ζωής για την τοπική μας κοινωνία. Ακόμη η μάχη των Φαρσάλων και η ιστορική της καταγραφή θα μας ανοίξει δρόμο συνεργασίας με την γειτονική χώρα Ιταλία. Σε συνεργασία με Ιταλικά πανεπιστήμια και σχολεία θα γίνει θεσμός η αναπαράσταση της συγκεκριμένης μάχης  και πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες στην περιοχή μας.

Σημαντικό ρόλο στην τουριστική μας ανάπτυξη θα αποτελέσει και η ανάδειξη του θρησκευτικού μας τουρισμού. Σε συνεργασία με την μητρόπολη και την τοπική εκκλησία θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ώστε οι εκκλησίες μας και τα μοναστήρια να γίνουν επισκέψιμα. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε αυτή την προσπάθεια τα γειτονικά Μετέωρα που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Ένα μικρό μέρος αυτών των επισκεπτών να κάνουν μια ενδιάμεση στάση στην επαρχία μας  και να μπούμε ταξιδιωτικό τους πρόγραμμα τους θα είναι ένα τεράστιο άλμα ανάπτυξης για τον τόπο μας. Τέλος θα ήταν τεράστια παράλειψη μου να μην αναφερθώ στο τεράστιο έργο της Ιεραποστολής στον τόπο μας. Η ενίσχυση αυτού του αξιέπαινου έργου είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο Δήμος μας.

Η τουριστική ανάπτυξη θα συμβαδίσει με την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς  η πιστοποίηση τους ως Π.Ο.Π.(προϊόντα ονομασίας προέλευσης) και Π.Γ.Ε. ( προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης) θα ανοίξει το δρόμο για να αποκτήσουμε το μερίδιο μας ως επαρχία στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο χαλβάς Φαρσάλων. Ένα πανίσχυρο χαρτί που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Προχωράμε στα έργα υποδομής. Εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά έργα όπου χρειάζεται. Ακόμη άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης κατά τους δύο πρώτους μήνες της θητείας μου, ώστε τέλη Οκτώβρη να είμαστε έτοιμη για μία Χειμερινή κακοκαιρία. Οι πρωτοφανείς εικόνες που ζήσαμε τους τελευταίους χειμώνες με την πρώτη κακοκαιρία να μην υπάρχει πρόσβαση στον Δημότη ούτε καν στο κέντρο υγείας θα αποτελέσουν μια μακρινή ανάμνηση που θα συνοδεύουν για πάντα την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Είναι υποχρέωση του Δήμου να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη κίνηση των πολιτών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας. Το αυτονόητο έγινε ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.

Η βελτίωση της οδοποιίας στα χωριά και την πόλη των Φαρσάλων είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι κοινή παραδοχή όλων ότι έχουμε ένα κάκιστο οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε στην αγροτική οδοποιία. Είναι ανεπίτρεπτο ο Αγρότης και ο κτηνοτρόφος που εδρεύει στην επαρχία μας να δυσκολεύεται να προσεγγίσει το χωράφι ή την μονάδα του.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά όπως σοφά λέει και μια λαϊκή ρήση. Χρειάζεται σίγουρα η πόλη μας αλλά και ιδίως τα χωρία μας να καθαρίζονται σε επαρκέστερη συχνότητα. Σε πρόσφατη περιοδεία μου σε τοπικό διαμέρισμα του Δήμου μας μου ανέφεραν οι κάτοικοι ότι έχουν αφεθεί οι κάδοι απορριμμάτων για μία τετραετία χωρίς πλύσιμο. Μία μικρή εστία μόλυνσης μέσα στο ίδιο το χωριό δηλαδή. Ακόμη οι χώροι πρασίνου και οι παιδικές μας χαρές θα αντικατοπτρίζουν την ποιότητα ζωής που θέλουμε και το μεράκι που έχουμε για τον τόπο μας.

Η κοινωνική μας πολιτική και ευαισθησία δεν θα περιορίζεται σε περιόδους εορτών. Ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και φροντίδα ευπαθών ομάδων και απόρων. Κανείς δημότης μας στο δρόμο νηστικός και έρμαιο των καιρικών φαινόμενων. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με το καλό παράδειγμα να το δείχνει ο ίδιος Ο Δήμος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω το στίγμα μου για την πολιτική που θα ακολουθήσω για τους ηλικιωμένους μας δημότες. Ο ηλικιωμένος κάτοικος ενός απομακρυσμένου χωριού δεν θα αφεθεί εγκαταλειμμένος και αβοήθητος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατρός θα επισκέπτεται όλα τα χωριά για να εξετάζει τους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που μας έφεραν στην ζωή.

Ακόμη δέσμευση μου για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές της επαρχίας μας είναι η υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου τους. Ο Δήμος κατά την θητεία μου θα κατασκευάσει ένα κλειστό, σύγχρονό και λειτουργικό όλο το χρόνο χώρο αναμονής για τους ίδιους αλλά και τους πελάτες τους.

Όπως σας προανέφερα το ψηφοδέλτιο μας είναι το πιο νεανικό με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Η τιμή και η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι νέοι του τόπου μας έχοντας με επικεφαλή με καθιστά υπόλογο για το μέλλον τους. Ένα μέλλον που εγώ το ονειρεύομαι μαζί τους στην επαρχία μας. Τους θέλω εδώ δίπλα μου καθημερινά και όχι ετεροδημότες να επισκέπτονται την γενέτειρα τους στις γιορτές. Με τις σπουδές τους, την εμπειρία τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις παραστάσεις τους θα αναβαθμίσουν την επαρχία μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να υπάρχει συνέχεια στον τόπο μας θα τους δώσουμε κίνητρα για να επιτρέψουν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα. Σε κάθε νέο ζευγάρι που θα παντρεύεται και θα κατοικεί μόνιμα εντός ορίων του Δήμου μας θα παρέχεται έκπτωση 50% επί της κατανάλωσης στο λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. Είναι μία καλή αρχή αυτή η ενέργεια για να τους δείξουμε ότι είμαστε στην πράξη δίπλα τους και όχι στα λόγια. Συνδυαστικά με το υπόλοιπο πρόγραμμα μας και ανεβάζοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας στην επαρχία μας θέλουμε να τους έχουμε στον τόπο μας στυλοβάτες του μέλλοντος.

Αθλητισμός και νεολαία είναι έννοιες ταυτόσημες. Θα προχωρήσουμε σε έργα υποδομής σε Εθνικό στάδιο Φαρσάλων αλλά και σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των τοπικών διαμερισμάτων. Πρόκειται να ενισχύσουμε όλους του αθλητικούς συλλόγους της επαρχίας μας και να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια των ερασιτεχνικών μας σωματείων. Η άθληση είναι στάση ζωής και υγεία, σωματική αλλά και πνευματική. Χωρίς να θέλω να κάνω καμία διάκριση μεταξύ των σωματείων, καθώς είναι σεβαστή η κάθε επιλογή, αλλά ο ιστορικός μας Αχιλλέας Φαρσάλων χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και δεν του αρμόζει να παίρνει μέρος σε τοπικά πρωταθλήματα. Όσο ψηλότερα βρίσκονται οι ομάδες του τόπου μας τόσα περισσότερα κέρδη έχει η τοπική οικονομία. Μάλιστα στην τουριστική αξιολόγηση μιας περιοχής σύμφωνα με τους πράκτορες παίζει καταλυτικό ρόλο σε ποια κατηγορία αγωνίζεται η τοπική ομάδα.

Φίλες και φίλοι όπως όλοι γνωρίζεται το επάγγελμα μου είναι ενεργός αγρότης και ασχολούμαι από μικρό παιδί με τον πρωτογενή τομέα. Ο Δήμος μας είναι κατ εξοχήν αγροτικός και μοιράζομαι τα ίδια προβλήματα και έχω τις ίδιες ανησυχίες με τον καθένα από εσάς. Γνωρίζω τα προβλήματα εκ των έσω και υπόσχομαι με την εκλογή μου ο δήμος να γίνει αρωγός στον καθημερινό ιδρώτα του γεωργού και κτηνοτρόφου της περιοχή μας. Ήδη προανέφερα για την ιδιαίτερη φροντίδα που θα δείξουμε στην αγροτική οδοποιία. Συνεχίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση να γνωρίζεται ότι κοιτώντας σας στα μάτια αντικατοπτρίζεται ο εαυτός μου μιας και είμαι ένας από εσάς.

Για τον πρωτογενή μας τομέα έχουμε 4 πολύ βασικά σημεία στο πρόγραμμα μας. Πρώτον η δημιουργία τμήματος Τριτοβάθμιας ή Μεταλυκειακής με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα. Συνδυάζουμε έτσι την ανάγκη για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τον αγροτικό χαρακτήρα του Δήμου και τις ευκαιρίες για γεωργικό πειραματισμό. Επιπλέον δημιουργούμε πτυχιούχους αποφοίτους  που συνδέονται με την ζήτηση εργασίας της περιοχής μας. Δεύτερον ενισχύουμε το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας και δημιουργούμε επιστημονική ομάδα με συνέργεια Γεωπόνων του Δήμου αλλά και ιδιωτών στο πλευρό του κάθε δημότη-κτηνοτρόφου. Τρίτον δημιουργούμε μετεωρολογικό σταθμό πρόγνωσης του καιρού στον Δήμο μας με σκοπό την ταχύτατη και πιο ασφαλή ενημέρωση των αγροτών αλλά και των πολιτών σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Η τεχνολογία μας έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να γνωρίζουμε με την βοήθεια του σταθμού αυτού όχι μόνο τι καιρό θα κάνει με ακρίβεια στο χωριό μας αλλά και στο ίδιο μας το χωράφι. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να την εκμεταλλευτούμε. Άφησα για το τέλος ένα μέτρο στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα  που αρχικά δεν είχα βάλει στο πρόγραμμα μου και όπως όλοι θα διαπιστώσατε δεν υπάρχει στην έντυπη έκδοση που σας έχει διανεμηθεί. Δεν σας κρύβω ότι άκουσα με πολύ προσοχή την πρόταση που μου έκαναν κάτοικοι κτηνοτροφικού χωριού της επαρχία μας σχετικά με την δημιουργία δημοτικού σφαγείου στην περιοχή μας. Μία πρόταση που την υιοθέτησα αμέσως καθώς οι κτηνοτρόφοι μου αιτιολόγησαν επαρκώς τα πλεονεκτήματα αυτής της ενέργειας αλλά και το χαμηλό κόστος κατασκευής. Ο ρόλος μας είναι να ακούμε και μετά να διοικούμε…

Πέρα από το άρτιο, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα μας υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο τον Δήμαρχο. Θα εστιάσω σε δύο από αυτές για να γίνει σαφές σε όλους σας πως θα διοικείται ο δήμος όταν με την βοήθεια σας εκλεγώ Δήμαρχος Φαρσάλων. Ενδεικτικά αναφέρω  την αντιμετώπιση των επαγγελματιών από τον Δήμο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμαρχος μοίραζε στους επαγγελματίες της αρεσκείας του τα όποια έργα, υλικά ή οτιδήποτε χρειαζόταν να αγοράσει o Δήμος από την τοπική αγορά. Δημιουργούσε δηλαδή εκλογική πελατεία και παιδιά και αποπαίδια μεταξύ των επαγγελματιών με τα λεφτά των Δημοτών. Ο επαγγελματίας που τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές έπαιρνε όλα τα χρήματα και οι υπόλοιποι βρισκόταν σε μία παρατεταμένη επαγγελματική νηστεία. Αυτό θα αλλάξει άμεσα. Ανεξαρτήτου εκλογικής προτιμήσεως και σεβόμενος όλο τον εμπορικό κόσμο της επαρχίας μας, ότι χρειάζεται ο δήμος θα επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε επιχείρηση. Για να φέρω ένα παράδειγμα που θα γίνει κατανοητό σε όλους, αν χρειαζόμαστε  δέκα βίδες για την τεχνική μας υπηρεσία και υπάρχουν δέκα καταστήματα στην επαρχία μας θα πάρουμε κυκλικά μία από τον καθένα. Ακόμη ο δήμαρχος έχει δικαίωμα να υπογράφει δίμηνες συμβάσεις εργασίας με δημότες για την καθαριότητα και το πράσινο λόγω άμεσων λειτουργικών αναγκών. Και εκεί παρατηρείται μία πρωτοφανής επιλογή ημετέρων με εκλογικά κριτήρια. Επιλέγονται οι αρεστοί και συνήθως οι ίδιοι. Ο κάθε δημότης έχει δικαίωμα στην εργασία και είναι δέσμευση μου ότι η επιλογή τους κατά την θητεία μου θα γίνεται και πάλι κυκλικά με την πόρτα ανοιχτή του δήμου για εργασία σε όλους.

Αγαπητοί συνδημότες με τον Άρη, τον βαγγέλη, την Μαρία, τον Μάκη και τον Αποστόλη δεν μας χωρίζει κάτι προσωπικό. Πολιτικά όμως σίγουρα δεν είμαστε οι ίδιοι. Και θα μου επιτρέψετε την πολιτική κριτική χωρίς να θέλω να κατηγορήσω προσωπικά κανέναν. Τις πολιτικές τους πράξεις αξιολογώ. Και είμαι εδώ όπως σας προείπα για να πούμε αλήθειες.

Ο κύριος Καραχάλιος είναι εν ενεργεία δήμαρχος Φαρσάλων τα τελευταία εννέα χρόνια. Έχει ήδη δύο θητείες στον δημαρχιακό θώκο και διεκδικεί Τρίτη. Σίγουρα δεν είμαι εδώ για να μηδενίσω το έργο του, όποιο και αν είναι αυτό. Εσείς θα το κρίνετε άλλωστε.  Όμως όπως όλοι μας βιώνουμε καθημερινά δεν έλυσε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της επαρχίας μας. Πόσες ακόμα θητείες άλλωστε χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα του πόσιμου νερού στην πόλη των Φαρσάλων;; Πόσα ακόμα χρόνια με τον ίδιο στο τιμόνι θα μαραζώνουν τα χωριά μας που έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί με αποκλειστική του ευθύνη;; Ως πότε θα επικρατεί αυτή η εικόνα αναρχίας με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη μας;;; Στην Τρίτη του θητεία θα παρακαλούμε πάλι να μην χιονίσει κατά την χειμερινή περίοδο επειδή είναι αδρανής στο να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα;;; Πόσα χρόνια ακόμα χρειάζεται για να καταλάβει ότι είναι δήμαρχος όλων και όχι μόνο αυτών που τον στήριξαν στις εκλογές;;  Και το κυριότερο τι άλλο έχετε να δώσετε κύριε καραχάλιο που δεν προλάβατε να δώσετε τα εννέα αυτά χρόνια;; Προσωπικά θεωρώ ότι δύο θητείες είναι υπεραρκετές για ένα Δήμαρχο και σίγουρα είναι ξεκάθαρη δέσμευση μου ότι δεν πρόκειται εγώ να διεκδικήσω Τρίτη θητεία.

Ο κύριος Εσκίογλου εμφανίστηκε στα τοπικά δρώμενα στα μέσα Δεκεμβρίου. Αφού συσκέφτηκε το κομματικό κονκλάβιο της Λάρισας και των Αθηνών, τον έκρινε ως τον καταλληλότερο για να βαφτεί ο Δήμος σε γαλάζια απόχρωση και να αλωθεί από τον κομματικό στρατό. Στην αγωνιώδης τους αυτή προσπάθεια να κατακτηθεί ο δήμος ως κομματικό λάφυρο βαφτίσανε και το ψάρι-κρέας αφού ως γνωστόν ο Μάκης πολιτικά δεν βρισκόταν ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο.

Η κυρία Ίφου διεκδικεί για ακόμη μία φορά 5ή τον αριθμό τον Δήμο Φαρσάλων. Αλήθεια τόση επιμονή τι κρύβει από πίσω θα αναρωτηθεί κάνεις;;  Διάφορα ακούγονται στα πηγαδάκια της πόλης για το όφελος μιας δεύτερης θητείας τα οποία προσωπικά αρνούμαι να υιοθετήσω. Ασφαλώς όμως και είναι νωπές οι μνήμες από την θητεία της κ. Ίφου  ως Δήμαρχος Φαρσάλων την περίοδο 2006-2010. Το έργο της ήδη το έχετε δει. Το γνωστό σε όλους μας τείχος που ουδέποτε καταλάβαμε τι και ποιους εξυπηρετεί. Επίσης μία δεξαμενή ύδατος που την βάφτισε σιντριβάνι και αποτελεί ξεκάθαρη μόνιμη εστία μόλυνσης.  Τα δύο αυτά έργα είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η κεντρική μας πλατεία. Δεσμεύομαι ότι η κεντρική μας πλατεία επί θητείας θα αποκτήσει ένα καινούργιο όμορφο πρόσωπο. Τέλος τα αλησμόνητα δημοτικά συμβούλια την περίοδο 2006-2010 με ένα σώμα να έχει μετατραπεί σε ρινγκ είναι ένα ακόμα θλιβερό παράσημο που αφήσατε παρακαταθήκη στον τόπο μας κυρία Ίφου.

Στο σημείο αυτό φίλες και φίλοι θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στα τοπικά συμβούλια. Στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις ο κύριος Καραχάλιος, ο Κύριος Εσκίογλου και η κυρία Ίφου δεν σεβάστηκαν ούτε την ανεξαρτητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων που έφερε ο νόμος του Κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσωπικά είχα πολλούς τοπικούς συμβούλους να ανακοινώσω, και για την πόλη των Φαρσάλων αλλά και για τα χωριά, αλλά δεν μπήκα σε αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι που μόνο κακό κάνει στους τοπικούς υποψηφίους. Ανακοίνωσαν τοπικούς συμβούλους βάζοντας τους ταμπέλα και αφαιρώντας τους το δικαίωμα να απευθυνθούν σε όλη την τοπική κοινωνία. Προσωπικά σέβομαι και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους που μάχονται για ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στα χωρία τους αλλά και στην πόλη των Φαρσάλων. Δεσμεύομαι ότι όποιον αποφασίσει η τοπική κοινωνία να εκλέξει θα τον αγκαλιάσω και θα συνεργαστώ μαζί του.

Φίλες και φίλοι Αγαπητοί Δημότες. Σας καλώ όλους να πορευτούμε ενωμένοι μαζί για το αύριο. Να αφήσουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει. Να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλη την επαρχία μας. Να πετύχουμε μία νίκη όλων των δημοτών και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο στον Δήμο μας. Να υπερκεράσουμε κομματικούς στρατούς και αποτυχημένες δοκιμασμένες λύσεις και να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Η νίκη είναι δικιά μας και θα είναι μία νίκη όλων των δημοτών . Η ψήφος που θα μας δώσετε δεν θα γίνει αντικείμενο παζαρέματος στις κομματικές αίθουσες αλλά θα μείνει εδώ στην πόλη μας και τα χωριά μας.

Καλή δύναμη σε όλους και με τη νίκη”.

Πηγή βίντεο: Κώστας Αντωνόπουλος