7 μύθοι γύρω από τα ταξίδια που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

Υπάρχουν πολλοί και επίμονοι μύθοι σχετικά με τα ταξίδια. Έχουν να κάνουν με τις τιμές, τις μετακινήσεις, τους ντόπιους και την ασφάλεια. Όλοι έχουμε ακούσει τους παρακάτω επτά ταξιδιωτικούς μύθους και πολλοί τους πιστεύουν. Ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε.

Μύθος: Τα ταξίδια είναι ακριβά

Όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδεύεις πιο οικονομικά χωρίς να χάνεις το παραμικρό από την εμπειρία. Αρκεί να έχεις την όρεξη να το κάνεις. Αν ψάχνεις σωστά για φτηνά αεροπορικά, είσαι ευέλικτος με τις ημερομηνίες, επιλέγεις να ταξιδεύεις off season, κάνεις έρευνα για τα δωρεάν του προορισμού που επισκέπτεσαι (δραστηριότητες, ξεναγήσεις, ημέρες με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία κτλ.), τότε θα ξοδεύεις πολύ λιγότερα χρήματα σε κάθε ταξίδι. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις.

Μύθος: Αν περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή, θα βρεις τα πιο φτηνά αεροπορικά

Ισχύει ότι μπορεί να βρεις καλές προσφορές την τελευταία στιγμή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορείς να βασιστείς και να το πάρεις σαν κανόνα. Κλείσε νωρίς, αλλά όχι υπερβολικά. Σύμφωνα με έρευνες, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχεις φθηνότερες τιμές 6-8 βδομάδες πριν από το ταξίδι σου.

Μύθος: Αν κοιμηθείς στο αεροπλάνο, μπορείς να αποφύγεις το jet lag

Το jet lag δεν προκαλείται από έλλειψη ύπνου. Το jet lag είναι μια προσωρινή διαταραχή που προκαλείται όταν απορρυθμίζεται το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος ταξιδεύει σε διαφορετικές ζώνες ώρας και όσο περισσότερες είναι αυτές τόσο πιο πιθανό να εμφανιστεί το jet lag. Παίρνοντας έναν υπνάκο μέσα στο αεροπλάνο δεν το αποφεύγεις. Θα βοηθήσει, ωστόσο, αν προσαρμόσεις το πρόγραμμα ύπνου σου σε ώρα προορισμού λίγες μέρες πριν από το ταξίδι.

Μύθος: Αν πας στα αξιοθέατα την ώρα που ανοίγουν, θα αποφύγεις τα πλήθη

Ασφαλώς και μπορείς να ξυπνήσεις πολύ νωρίς για να επισκεφθείς διάσημα αξιοθέατα, αν αυτό σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι πολλοί θα κάνουν το ίδιο με σένα κι όταν φτάσεις ο κόσμος θα σχηματίζει ήδη μια τεράστια ουρά. Είναι προτιμότερο να πας το μεσημέρι, την ώρα που οι περισσότεροι κάνουν διάλειμμα για φαγητό, ή προς το τέλος του ωραρίου.

Μύθος: Είναι επικίνδυνο να ταξιδεύεις μόνος

Το να ταξιδεύεις solo απαιτεί πολλές φορές έξτρα προετοιμασίες. Από εκεί και πέρα, με λίγη κοινή λογική και προσέχοντας το ίδιο όπως και στην πόλη σου, δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι. Φυσικά, δεν σου λέμε να πας σε μέρη όπου συμβαίνουν ακραίες καταστάσεις και στα οποία δεν θα ήθελες να βρεθείς για κανένα λόγο. Αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις μόνος, άσε το φόβο στην άκρη και σκέψου τα οφέλη. Όσοι το κάνουν, μιλάνε για μια ανανεωτική και θεραπευτική εμπειρία.

Μύθος: Οι ντόπιοι τα ξέρουν όλα

Σίγουρα οι ντόπιοι μπορεί να γνωρίζουν μερικά καλά και οικονομικά μέρη για να φας, αλλά όταν πρόκειται για αξιοθέατα υπάρχει πιθανότητα να μην τα έχουν επισκεφθεί ποτέ. Φρόντισε να είσαι διαβασμένος από πριν και να ρωτήσεις γνωστούς και φίλους που έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος και έχουν τα ίδια γούστα με σένα.

Μύθος: Όλοι γνωρίζουν αγγλικά

Νομίζεις πως σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν πας θα μπορέσεις να συνεννοηθείς με τα αγγλικά; Ναι, πολλοί μιλούν αγγλικά, ωστόσο μην το δένεις και κόμπο. Ποτέ μην υποτιμάς τα ενδεχόμενα γλωσσικά εμπόδια όταν ταξιδεύεις. Καλό είναι να προσπαθήσεις να μάθεις κάποιες βασικές φράσεις της τοπικής γλώσσας για να μπορείς να ζητήσεις οδηγίες ή να παραγγείλεις στα εστιατόρια.