Ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα της Αρχαίας Ερέτριας του Δήμου Φαρσάλων

Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (ΕΦΑΛΑΡ) και το Πανεπιστήμιο της Messina (UNIME) Ιταλίας, εγκαινιάζει φέτος ένα νέο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα για τη μελέτη και την ανάδειξη της αρχαίας Ερέτριας Δήμου Φαρσάλων, στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού για τη διαχείριση και την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το Πρόγραμμα, στο οποίο προΐσταται η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σοφία Καραπάνου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων και σκοπό έχει, σε πρώτη φάση να αποτυπώσει και να χαρτογραφήσει τα ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην περιοχή της αρχαίας Ερέτριας και να τα καταστήσει αντικείμενο μελέτης και ανάδειξης.

Τα μέλη του Προγράμματος είναι τα εξής:
1. Σοφία Καραπάνου, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (ΕΦΑΛΑΡ),
2. Prof. Gioacchino Francesco La Torre, Chair Professor of University of Messina,
3. Βασιλική Κων. Νούλα, αρχαιολόγος, Ειδική Συνεργάτις Δημάρχου Φαρσάλων,
4. Dott. Alessio Toscano Raffa, Researcher of CNR-IBAM Catania,
5. Dott.ssa Sara Bonanno, Research fellow of CNR-IPCF Messina,
6. Dott. Francesco Parrotta, Research fellow of CNR-IPCF Messina,
7. Dott. Dario Giuffrida, Research fellow of CNR-IPCF Messina,
8. Dott. Francesco Giuliano, Archaeologist graduated of the University of Messina and attending the School of Specialization in Archaeology of the University of Salento (Lecce),
9. Dott.ssa Veronica Russotti, Student of the Master in “Archaeology of the Mediterranean” of the University of Messina,
10. Dott. Giacomo Tomasello, Student of the Master in “Archaeology of the Mediterranean” of the University of Messina,
11. Dott.ssa Giorgia Cafeo, Student of the Master in “Archaeology of the Mediterranean” of the University of Messina,
12. Κonstantina Karpeti, Student of Archaeology at the Aristotle University of Thessaloniki.

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι έφθασαν στην Ερέτρια την Κυριακή, 5 Μαΐου και η παρουσία τους στον Δήμο μας, κρίνεται ποικίλα σημαντική, καθώς ενισχύει την προσπάθεια σύγχρονης εξωστρέφειας και ανάπτυξης, επικοινωνεί τα τοπικά πολιτιστικά θέματα με τον βέλτιστο τρόπο σε χώρους πανεπιστημιακούς και μη και δημιουργεί μια φουρνιά υψηλού επιπέδου «πρεσβευτών» της πόλης έξω από αυτή.

Τα μέλη της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής φιλοξενούνται από τον Δήμο Φαρσάλων στο παλαιό διδακτήριο του δημοτικού σχολείου Ερέτριας, το οποίο και ανακαίνισε για τον σκοπό αυτό. Ο Δήμος Φαρσάλων καλύπτει επίσης, τα έξοδα σίτισης τους κατά τη διάρκεια της φετινής ερευνητικής περιόδου, από 06 – 05 – 2019 έως 01 – 06 – 2019.

Οι εργασίες στο ανασκαφικό πεδίο έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα 6 Μαΐου και οι πρώτες ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες.