Μ. Χαρακόπουλος: “Γρήγορη διερεύνηση της πιθανότητας καρτέλ στο βαμβάκι!”

«Το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος και διερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι, σηματοδοτεί τη βαρύτητα των καταγγελιών των αγροτών, που μεταφέραμε μετην ερώτησή μας προς την κυβέρνηση. Ελπίζουμε οι εργασίεςτης Επιτροπής να ολοκληρωθούν με γοργούς ρυθμούς». Τα παραπάνω ανέφερε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. ΜάξιμοςΧαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τηνπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνουσε σχετική ερώτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτηείχε επισημάνει ότι «η φετινή χρονιά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ευνοϊκή, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να αναπληρώσουν το μειωμένο τους εισόδημα από την βαμβακοκαλλιέργεια των προηγούμενων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αξία, άλλα και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν θετικά την ποιότητα του βαμβακιού, συνιστούσαν επαρκείς λόγους για την αύξηση των τιμών, βάσει των οποίων πωλούν την παραγωγή τους. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για αυξημένη τιμή διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς αυτή κυμάνθηκε, τελικώς, κατά μέσο όρο έως 0,50 ευρώ ανά κιλό. Επικαλούμενοι το υφιστάμενο κόστος παραγωγής, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους. Την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση την αποδίδουν σε εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».Και κατέληγε ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν συμμερίζονται τις καταγγελίες των αγροτών για την ύπαρξη καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι και αν προτίθενται να ζητήσουν γι’ αυτό το σκοπό την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απάντηση της Πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλικής Θάνου έχει ως εξής: 

«Μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών, την 07.02.2019 στα Γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα στοιχεία που κατατέθηκαν από μέρους τους, πραγματοποιείται αυτεπάγγελτος έλεγχος προς διερεύνηση ενδεχόμενων παραβάσεων των κανόνων του Ανταγωνισμού (άρθ. 1 & 2 Ν. 3959/2011) στην αγορά του βαμβακιού. Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω του απορρήτου του ελέγχου».