Παρουσιάστηκε η Αγροτική Καινοτομία στα Φάρσαλα από τον Α.Σ. «Φαρσάλων Γη»

Στα πλαίσια της παρουσίασης της Αγροτικής Καινοτομίας στον αγροτικό κόσμο, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Φάρσαλα, στο κατάστημα «Aigli Gusto», στην Πλατεία Λαού. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη», του πρώτου θεσσαλικού συνεταιρισμού που συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Στόχος των διοργανωτών ήταν η προβολή της εταιρείας σε επιστημονικό προσωπικό, επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας κ. Αθανασιάδης Χρήστος, παραβρέθηκαν διοικητικά στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών, εκπρόσωποι εκκοκκιστηρίων και άλλων μεταποιητικών βιομηχανιών, γεωπόνοι προμηθευτές εφοδίων και υπηρεσιών, αλλά  και αγρότες του Νομού.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν τις προτεραιότητες και τις υπηρεσίες της εταιρείας σε σχέση με τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει.

Αρχικά, ο κ. Στουπής Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, παρουσίασε το όραμα και τους στόχους της εταιρείας. Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στη δομή της εταιρείας, τους συμμετέχοντες σε αυτήν και τις δυνατότητες συνεργασίας με νέους φορείς και επιστήμονες ανά την Ελλάδα. Ανέπτυξε τη φιλοσοφία της εταιρείας για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός Εθνικού συστήματος Γεωργικών Συμβουλών και τις πρωτοβουλίες που η Αγροτική Καινοτομία αναλαμβάνει. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Ευφυής Συμβουλευτική ανταποκρίνεται στο γράμμα και το πνεύμα των συζητήσεων για τη νέα ΚΑΠ και πώς καλύπτει τις απαιτήσεις της.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μίχος Κωνσταντίνος, Τεχνικός Διευθυντής των υπηρεσιών gaia sense, και ανέπτυξε με λεπτομέρεια το τεχνολογικό υπόβαθρο των υπηρεσιών της εταιρείας. Η παρουσίαση της δομής του συστήματος και των τεχνολογικών εργαλείων που αξιοποιούνται, απέδειξαν στους παρευρισκόμενους πως οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, οι τεχνολογίες αιχμής και η σύγχρονη συμβουλευτική μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του γεωργικού αποτελέσματος, στην αναλογική μείωση του κόστους παραγωγής, και σε μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρουσίασε και συγκεκριμένα παραδείγματα από την εφαρμογή του συστήματος σε καλλιέργειες   και τα οφέλη που προέκυψαν από την εφαρμογή.

Η τρίτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Τζιόλα Νικόλαο, υποψήφιο διδάκτωρα, γεωπόνο, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας AgroKat, με έδρα την Ελασσόνα, και αφορούσε την αναγκαιότητα προκήρυξης του Μέτρου 2 του ΠΑΑ, το οποίο είναι απαραίτητο εργαλείο για την ορθή ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Συμβουλών το οποίο θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Η παρουσίαση ανέδειξε τις σημερινές ελλείψεις που υπάρχουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την αναγκαιότητα να εισαχθεί στην αλυσίδα παραγωγής η Ευφυής Συμβουλευτική που πρεσβεύει η εταιρεία με σκοπό την ριζική αναδιαμόρφωση του τρόπου παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Ακολούθησαν  ερωτήσεις των παρευρισκομένων και συζήτηση.