Μεγάλη Εβδομάδα και Πασχαλινό Τραπέζι: Πως θα αποφύγω τα διατροφικά λάθη των προηγούμενων ετών!

Κοιτάζω το ημερολόγιο… 1 ημέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μια πολύ καλή ευκαιρία έστω και για μια εβδομάδα, να το πάρουμε επιτέλους απόφαση και να αποτοξινωθούμε από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζωικού λίπους. Όπως προστάζει και η Ορθοδοξία λοιπόν αφαιρούμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους.  Αντίθετα, αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων όπως τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναπόφευκτα όμως καταφεύγουμε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών, και εδώ θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς ελαχιστοποιείται η κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικά λιπαρά) με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστο λίπος (φυτικά λιπαρά) από πηγές όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (πχ. αμύγδαλα, καρύδια). Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατανάλωση θαλασσινών επιπρόσθετα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου, φωσφόρου, σιδήρου και Ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλει στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και της λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα οφέλη όπως είπαμε πολλά, μπορούν ωστόσο με κάποιες λάθος επιλογές μας, να στραφούν εναντίον μας. Είναι λογικό πως χωρίς τα ζωικά προϊόντα, αποκλείουμε από την καθημερινή μας διατροφή μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία που έχει το χαρακτηριστικό να μας προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού, να αισθανόμαστε δηλαδή πλήρεις και χορτάτοι. Δεν θα πρέπει όμως να καταφεύγουμε στην εύκολη λύση του ψωμιού καταναλώνοντας το, σε υπερβολικές ποσότητες. Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ποσότητα της σαλάτας, η οποία λόγω των φυτικών ινών θα μας προσφέρει το αντίστοιχο αίσθημα κορεσμού. Αρκετά προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε επίσης και με την κατανάλωση του ελαιολάδου και της ελιάς. Αναμφισβήτητα αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, που είναι ωφέλιμα για την υγεία και ιδίως για την καρδιά, εντούτοις δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες. Όπως επίσης και με το χαλβά ο οποίος λόγω του βασικού του συστατικού, το σουσάμι, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πλούσιος σε ασβέστιο και σίδηρο. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς περιέχει πολλές θερμίδες,  τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες.

Και φτάσαμε αισίως στο Βράδυ της Ανάστασης και στο Πασχαλινό Τραπέζι. Εικόνες με τσουρέκια, κουλούρια, αυγά, αρνί, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, κατακλύζουν το μυαλό μας. Ας συγκεντρωθούμε όμως και ας κάνουμε μια προσπάθεια να μην επαναλάβουμε τα διατροφικά λάθη των προηγούμενων χρόνων.

Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ εθιμοτυπικά τρώμε την μαγειρίτσα. Η μετάβαση από την νηστεία στο πλούσιο κυριακάτικο τραπέζι πρέπει να είναι ομαλή. Προτιμούμε να περιοριστούμε στην κατανάλωση ενός πιάτου μαγειρίτσα με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα.

Το πρωί της Κυριακής καταναλώνουμε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό με το κατεξοχήν έδεσμα των ημερών, 1 φέτα τσουρέκι. Δεν παραλείπουμε ωστόσο τα φρούτα για το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα μας προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Και ναι φτάσαμε στο Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγω το  τσιμπολόγημα. Πριν ξεκινήσω να τσιμπολογάω και να τρώω ανεξέλεγκτα, προτιμώ να τοποθετήσω στο πιάτο μου ότι πρόκειται να φάω. Φτιάχνω το πιάτο μου λοιπόν, σύμφωνα με τον κανόνα των τετάρτων. Στο μισό πιάτο τοποθετώ τη σαλάτα, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Στο ¼ του πιάτου μου, τοποθετώ το κρέας, το οποίο φροντίζω να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους και καλό είναι να αποφύγω τη χαρακτηριστική «πετσούλα». Ανάμεσα σε αρνί και κατσίκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσίκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες/100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες/100 γραμμάρια. Και στο υπόλοιπο ¼ επιλέγω να προσθέσω πατάτες φούρνου ή συνοδεύω το φαγητό μου με μια λεπτή φέτα ψωμί. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος μιας και το αρνί όπως και το κατσίκι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Και τέλος προσοχή στο πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, το κοκορέτσι καθώς τα συκώτια και τα εντόσθια είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος.

Και όσον αφορά το επιδόρπιο του πασχαλινού τραπεζιού θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσετε μια φρουτοσαλάτα ή ένα γλυκό που έχει ως βάση το γιαούρτι και τα φρούτα και να αποφύγετε γλυκά πλούσια σε βούτυρο.

Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καλό είναι να περιοριστούμε σε μια ατομική σαλάτα ή ένα γιαούρτι/ γάλα χαμηλών λιπαρών με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ή βρώμη.

Θα πρέπει να προσέξουμε όμως και την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία. Προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης σε μέτριες πάντα ποσότητες, προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς. 

Έξτρα tips:

  • Δεν αλατίζουμε το φαγητό μας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».
  • Δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα μας ενυδατώσει αλλά θα προκαλέσει και τον κορεσμό του στομάχου, ώστε να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού.

Ας κάνουμε λοιπόν μια συμφωνία με τον εαυτό μας πως φέτος θα καταφέρουμε να βγούμε εμείς ΝΙΚΗΤΕΣ στον αγώνα του Πασχαλινού τραπεζιού, απολαμβάνοντας όλα τα εδέσματα χωρίς ωστόσο στο τέλος αυτών των ημερών η ζυγαριά να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και οργάνωση… και είμαι σίγουρη πως μας διακατέχουν και τα δύο στοιχεία.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!