Κόκκαλης στον εορτασμό του Κιλελέρ: «Κερδίσαμε σημαντικές μάχες για τον αγροτικό κόσμο»

«Κοινός στόχος όλων ένας αγρότης με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργεί νέες βάσεις για το αγροτικό εισόδημα και διεκδικεί επάξια τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Θέλουμε την αγροτική παραγωγή των συναινέσεων και όχι των συγκρούσεων, με αγρότες αφοσιωμένους στην παραγωγή». Τα παραπάνω επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 109ης επετείου του Κιλελέρ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα εδώ στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, την μεγάλη εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων με πρωτεργάτη τον Μαρίνο Αντύπα, οραματιστή της συνεταιριστικής ιδέας.

Βρίσκομαι στο Κιλελέρ, στον τόπο της μνήμης των αγώνων των αγροτών, για να τιμήσω όλους αυτούς που δεν θέλουν να δουν τις ελπίδες τους να χάνονται.

Η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά της την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, καθιστώντας εσάς τους αγρότες συνδιαμορφωτές της αγροτικής πολιτικής. Γίναμε κοινωνοί του οράματός σας για μια σύγχρονη γεωργική παραγωγή, σκύψαμε το κεφάλι στα προβλήματα σας και ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες σας.

Είμαστε δίπλα σας, δίπλα στους παραγωγούς αγωνιστές της υπαίθρου, για να στηρίξουμε το εισόδημά σας με μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων, τη στήριξη των συλλογικών σχημάτων, ώστε μαζί, να σηματοδοτήσουμε την έναρξη μιας νέας εποχής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Κοινός στόχος όλων ένας αγρότης με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργεί νέες βάσεις για το αγροτικό εισόδημα και διεκδικεί επάξια τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Θέλουμε την αγροτική παραγωγή των συναινέσεων και όχι των συγκρούσεων, με αγρότες αφοσιωμένους στην παραγωγή.

Επενδύουμε στον άνθρωπο, στην ενημέρωση, στην καινοτομία, στην έρευνα. Η δύναμη των συνεταιριστών αγροτών είναι η παραγωγή τους και οι οργανώσεις τους ενισχύονται.

Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, καλλιεργούμε με σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρούμε και προβάλουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.

Σας προτρέπω να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την ενδυνάμωση του αγροτικού επαγγέλματος.

Η οικονομική κρίση, ανέδειξε το μέγεθος των αδυναμιών του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Κληθήκαμε ως Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να βάλουμε τάξη στο άναρχο καθεστώς που δημιούργησε το πολιτικό μας πελατειακό σύστημα, δίνοντας μόνο παροχές χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντίκρισμα.

Πράγματι, τέσσερα χρόνια μετά, στεκόμαστε στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις, ξεφύγαμε από την ύφεση και περάσαμε στην ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Αναδιαμορφώνουμε τους φορείς που άπτονται του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας ένα κλίμα αξιοπιστίας του κράτους απέναντι στους αγρότες. Με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως (το νέο συνεταιριστικό Νόμο, τη Θέσπιση Νόμου 4492/2017 για τα νωπά και ευαλοίωτα, τη θεσμική κατοχύρωση των Ομάδων Παραγωγών κ.α.). Έτσι διευθετούμε άπαξ και διά παντός, όλες εκείνες τις οικονομικές εκκρεμότητες προς όφελος των αγροτών.

Ειδικά στο θέμα των κόκκινων δανείων κερδίσαμε σημαντικές μάχες. Χιλιάδες αγρότες ανακουφίστηκαν, μπορούν πλέον να ανασυνταχθούν και να παράγουν προς όφελος των οικογενειών τους, της κοινωνίας και του εθνικού πλούτου.

Η θέσπιση του ακατάσχετου στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφενός ήρε μία αδικία απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό κι από την άλλη έδωσε σημαντική «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες.

Απέναντι στη μεγάλη πρόκληση του κόστους παραγωγής, απαντήσαμε με τη θέσπιση των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες ήδη αποτελούν μία ρηξικέλευθη πραγματικότητα στη Θεσσαλία, για να δώσουν μία σημαντική μείωση στα ποσά που καλούνται ετησίως να δαπανήσουν οι αγρότες για τις αρδευόμενες καλλιέργειές τους.

Συνεχίζουμε καθημερινά να συνεργαζόμαστε με τους πρωταγωνιστές της αγροτικής οικονομίας και να δημιουργούμε όλα εκείνα τα εχέγγυα, που διασφαλίζουν βιώσιμο μέλλον στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.»

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!