Νέος Οικισμός Ρομά – Τεχνική σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία ΡΟΜΑ του Υπουργείου Εργασίας

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2019 κλιμάκιο του Δήμου Φαρσάλων, αποτελούμενο από τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλου, τον Δ/ντη ΤΥΔΦ Τάσο Λιαπή και την Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Ηλέκτρα Θελούρα επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας όπου πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία ΡΟΜΑ για το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης του υφιστάμενου οικισμού λυομένων οικίσκων και μετεγκατάστασης τμήματος των Ρομά της πόλης, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

• Περιλαμβάνει τη μεταβατική μετεγκατάσταση Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου, σε πρότυπο οικισμό στην παρακείμενη των λυόμενων δημοτική έκταση που παραχωρήθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, όπου θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση τριάντα μίας (31) κατοικιών, διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και είκοσι πέντε (25) θέσεων στάθμευσης.
Συγχρόνως θα απομακρυνθούν τα πρόχειρα καταλύματα – παραπήγματα και θα διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και εντός του υπάρχοντος οικισμού των λυόμενων, με τις παρεμβάσεις να αναβαθμιστεί και ο υφιστάμενος οικισμός ΡΟΜΑ όπου ελλείπουν οι ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου.
Η στέγαση των υποστηρικτικών υπηρεσιών δηλαδή το Παράρτημα ΡΟΜΑ του Κέντρο Κοινότητας του οικισμού έχει ολοκληρωθεί σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους.
• Στον νέο οικισμό τοποθετούνται συνολικά τριάντα μία (31) νέες κατοικίες για την μετεγκατάσταση και στέγαση αντίστοιχου αριθμού οικογενειών που διαβιούν τώρα σε παραπήγματα. Θα υλοποιηθούν έργα υποδομής και ανάπλασης των κοινοχρήστων χώρων τόσο στον υφιστάμενο οικισμό όσο και στο νέο οικισμό με σύγχρονα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.


• Κατά την τεχνική σύσκεψη ορίστηκαν τα επόμενα βήματα και συγκεκριμμένα:

1) Θα εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εντός του Απριλίου για τη μετεγκατάσταση του οικισμού,

2) Ορίστηκε ότι θα γίνει δημόσια δημοτική διαβούλευση εντός του μηνός Απριλίου με τον τοπικό πληθυσμό και φορείς της πόλης,

3) Θα οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης για τα έργα υποδομής εντός του μήνα Απριλίου,

4) Θα συνταχθεί και θα κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για την πράξη ώστε να εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην Τεχνική Σύσκεψη συμμετείχαν η Ειδική Γραμματέας ΡΟΜΑ του Υπουργείου Εργασίας Αικατερίνη Γιάντσου με τους συνεργάτες της Δήμητρα Σιατίστα και Θεμιστοκλή Ανδριόπουλο.