Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Φαρσάλων σε θερμοκήπιο και κτηνοτροφική μονάδα

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Φαρσάλων, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης, επισκέφθηκαν τα θερμοκήπια Μακρής, στο 2ο χλμ Βαμβακούς- Φαρσάλων και την κτηνοτροφική μονάδα Μπαϊράμογλου στα Βασιλικά.

Στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ΜΑΚΡΗΣ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα στάδια ανάπτυξης της βιομηχανικής τομάτας και πιπεριάς (σπορά, προβλάστηση, βλάστηση, φύτρωμα) πριν εγκατασταθούν στον αγρό καθώς και τα μηχανήματα σποράς, μεταφύτευσης και συγκομιδής. Επίσης είδαν τα διάφορα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου των παραγόντων ανάπτυξης των φυτών αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας του περιβάλλοντος εργασίας.

Στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας ΜΠΑΙΡΑΜΟΓΛΟΥ οι μαθητές παρακολούθησαν την οργάνωση και λειτουργία μιας μεγάλης δυναμικότητας μονάδας εκτροφής αγελάδων. Είδαν σε λειτουργία τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει η μονάδα, για τον έλεγχο τόσο της υγιεινής των ζώων όσο και της παραγωγικότητας του κάθε ζώου ξεχωριστά. Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη ζωοτροφών (χονδροειδείς και συμπυκνωμένες) οι οποίες συμμετέχουν στο σιτηρέσιο των ζώων.

Το σημαντικότερο ήταν ότι διαπίστωσαν δια ζώσης τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δύο επιτυχημένων επιχειρήσεων – εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, απαραίτητη γνώση και εμπειρία ως υποψήφιοι επαγγελματίες στον συγκεκριμένο τομέα και όχι μόνο. Το ΕΠΑΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ευχαριστεί θερμά τις δύο επιχειρήσεις για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της επίσκεψης. Οι Εκπαιδευτικοί του τομέα Γεωπονίας: Γκουντίκας Αστέριος.,  Καρατζιά Αθηνά, Σταφύλης Νικόλαος και ο διευθυντής Κ. Πάνος.