Μαρία Γαλλιού: «Το ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των προσεχών εκλογών

«Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε πολλαπλές εκπλήξεις.

Ο κάλπικος, μικρός δικομματισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε αδιέξοδο θετικής πολιτικής έκφρασης. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη θετική και όχι την τιμωρητική ψήφο και θα είναι η πρώτη έκπληξη των προσεχών εκλογών. Ταυτόχρονα, η κοινωνία των πολιτών επιζητά διακαώς να ανανεωθεί με νέο αίμα και είμαι πεπεισμένη ότι η ουσιαστική πολιτική ανανέωση θα αποτελέσει τη δεύτερη έκπληξη των εκλογών». Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Μαρία Γαλλιού σε συνέντευξή της στην «Ε», στην οποία απαντά στο πόσο ουσιαστικός, παρεμβατικός είναι ο ρόλος του βουλευτή σήμερα, ενώ ξεχωρίζει τους πολιτικούς του νομού Ιωάννη Αλ. Κυρώζη και Γιάννη Φλώρο, καθώς κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην εκλογική τους περιφέρεια. Ωστόσο η συζήτηση με τη Μαρία Γαλλιού αφορούσε και την ανθρώπινη πλευρά μιας υποψήφιας βουλευτή, με τη δικηγόρο να δηλώνει πως «δεν αρκέστηκα στις εύκολες λύσεις και στις δημόσιες σχέσεις διά τηλεφώνου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζυγιστεί η κούρασή μου με εκείνη που βιώνει καθημερινά η γυναίκα από το Λιβάδι που καλείται να φροντίσει την οικογένειά της, το σπίτι και τα ζώα της». Η ίδια αντλεί τεράστια δύναμη από την οικογένειά της, ενώ το μότο στον αξιακό της κώδικα είναι «πρώτα θα με γνωρίσετε, κι αν με εκτιμήσετε, να με στηρίξετε, αλλιώς είναι καλό να μην με στηρίξετε».

* Ας ξεκινήσουμε με την απόφασή σας να κατέλθετε υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Η ενεργή είσοδό σας στην προεκλογική περίοδο είναι εμφανής, με συνεχείς περιοδείες στα χωριά, με δραστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, …πραγματικός διακτινισμός. Προφανώς στο μυαλό σας είναι οι πρόωρες εκλογές, αλλά αν οι εκλογές γίνουν φθινόπωρο, το γκάζι θα παραμείνει πατημένο ή θα μειώσετε κάπως ταχύτητα;

– Κινούμαι με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μου. Ωστόσο, στη ζωή μου δεν αρκέστηκα στις εύκολες λύσεις και στις δημόσιες σχέσεις διά τηλεφώνου. Πάντα ήμουν ενεργή και παρούσα, απλώς σήμερα οι κινήσεις μου λαμβάνουν την κατ’ ανάγκη δημοσιότητα. Δεν χρειάζεται ούτε να μεγεθύνουμε ούτε να μηδενίζουμε την εικόνα.

* Ποιες οι αντοχές που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, όταν μάλιστα καλείται να είναι συνεπής με τις αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις και φυσικά με τα οικογενειακά του καθήκοντα;

– Οι αντοχές του μέσου ανθρώπου, πιστεύω. Αλλά πώς μπορεί να ζυγιστεί η κούρασή μου με εκείνη που βιώνει καθημερινά η γυναίκα από το Λιβάδι για παράδειγμα, η γυναίκα που θα σηκωθεί χαράματα να αρμέξει τα ζωντανά της οικογένειας, να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού κι έπειτα πάλι στα ζώα. Κι αυτό δεν το λέω τυχαία! Σε κάθε γυναίκα που δίνει αυτόν τον αγώνα επιβίωσης βλέπω τους δικούς μου προγόνους, και σας υπόσχομαι ότι όταν ο λαός με κατατάξει ανάμεσα στους εκπροσώπους του έθνους θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να ελαφρύνω έστω και λίγο απ’ αυτό το τεράστιο βάρος που σηκώνει η γυναίκα από το Λιβάδι και κάθε Λιβάδι του Νομού μας.

* Όταν σας δίνεται η ευκαιρία, στις διάφορες επισκέψεις σας έχετε στο πλευρό σας τα παιδιά και τον σύζυγό σας Νίκο. Μάλλον αποτελούν την «μπαταρία» σας, την πηγή της θετικής ενέργειας που εκπέμπετε;

– Δεν σας το κρύβω, άλλωστε δεν κρύβεται ότι τεράστια δύναμη αντλώ από την οικογένειά μου. Από τον Μιχάλη, τον Γιάννη, την Ελισάβετ-Μαρία, κι από τον σύζυγό μου Νίκο Πουλαράκη. Όποια κι αν είναι η κούραση της ημέρας, ό,τι κι αν έχω στο μυαλό μου, με ένα μαγικό τρόπο καταφέρνουν να με ξεκουράζουν και να με αποφορτίζουν. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι η τριβή, η έγνοια για την οικογένειά μας είναι μια διεργασία αυτοτροφοδότησης και ιεράρχησης των σπουδαίων από τα ασήμαντα. Έχω συλλάβει τον εαυτό μου να με απασχολεί σε άκαιρο χρόνο πώς ο Μιχάλης γράφει αυτήν τη στιγμή στη Φυσική!

* Οι συνεργάτες σας πάντως γκρινιάζουν γιατί όταν βρίσκεστε σε κάποια εκδήλωση ή επισκέπτεστε ένα χωριό ξεχνιέστε, κουβεντιάζοντας για ώρα με τον κόσμο. Και μετά «τρέξτε παιδιά, αργήσαμε στο επόμενο ραντεβού»…

– Έχω προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι η ζωή είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η καλυτέρευση της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των ανθρώπινων συναναστροφών. Η επαναλαμβανόμενη φράση μου αυτής της περιόδου, που αποτυπώνει και τον αξιακό μου κώδικα είναι η ακόλουθη: «Πρώτα θα με γνωρίσετε, κι αν με εκτιμήσετε, να με στηρίξετε, αλλιώς είναι καλό να μην με στηρίξετε». Αρεστοί μπορούμε να γίνουμε αν πάσα στιγμή, πολύτιμοι όμως, είναι δύσκολο και κοπιαστικό.

* Να ρωτήσω και ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο ή πού χρόνος για τέτοια;

– Το «homo sapiens» του Harari Yuval Noah γιατί είναι επίκαιρο και πολιτικά και κοινωνικά.

* Στις πρόσφατες αποκριάτικες εκδηλώσεις πειράξατε κόσμο, αλλά ήσασταν και ανεκτική στο πείραγμα των άλλων. «Τσαλακώνεστε» εύκολα;

– Είμαι συμφιλιωμένη με τις ανασφάλειές μου, γεγονός που μου επιτρέπει να είμαι ανεκτική με τα πειράγματα των άλλων, ίσως για να είναι κι εκείνοι ανεκτικοί μαζί μου!

* Πώς σας φαντάζεστε μετά από 10 χρόνια;

– Με την ίδια μαχητικότητα και την ίδια πίστη στον άνθρωπο και στο κοινό μας μέλλον. Εύχομαι, ο χρόνος να ενεργήσει ευεργετικά και όχι ανασταλτικά. Ο χρόνος για εμένα έχει σχετική έννοια και πάντα τον προσαρμόζω στα μέτρα μου, ως εκδήλωση μάλλον προσωπικής αντίστασης.

* Ας ξαναβάλουμε την πολιτική στη συζήτηση. Πού κατατάσσετε τον εαυτό σας, δεξιά ή αριστερά του Κέντρου;

– Δεν χαρίζουμε το Κέντρο στη ΝΔ και δεν παραδίδουμε την Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, πολιτικά και ιδεολογικά με εκφράζει ο χώρος του προοδευτικού κέντρου και δίνω τη μάχη να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Ο επαναπατρισμός των προοδευτικών δυνάμεων είναι η πολιτική μας στόχευση.

* Ωστόσο, αυτή η σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αφήνει χώρο στο Κίνημα Αλλαγής;

– Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε πολλαπλές εκπλήξεις. Κατ’αρχάς, ο κάλπικος, μικρός δικομματισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε αδιέξοδο θετικής πολιτικής έκφρασης. Διερωτώμαι πόσο μας εκφράζει πλέον ως κοινωνία η πόλωση, η στείρα και ανώφελη διαμάχη, όταν διαπιστώνει κανείς με ευκολία ότι απλώς στήνεται ένα θεατρικό προεκλογικό σκηνικό σύγκρουσης, χιλιοπαιγμένο, την ώρα που θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε γόνιμο διάλογο για το μέλλον της χώρας μας. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη θετική και όχι την τιμωρητική ψήφο και θα είναι η πρώτη έκπληξη των προσεχών εκλογών. Ταυτόχρονα, η κοινωνία των πολιτών επιζητά διακαώς να ανανεωθεί με νέο αίμα και είμαι πεπεισμένη ότι η ουσιαστική πολιτική ανανέωση θα αποτελέσει τη δεύτερη έκπληξη των εκλογών.

* Ως μάχιμη δικηγόρος που είστε, θα ’θελα κι ένα σχόλιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

– Θεωρώ ότι η κατάργηση με τον νέο Ποινικό Κώδικα ορισμένων μικροεγκλημάτων (πταισμάτων κλπ) θα αποφορτίσει τα ποινικά δικαστήρια. Επίσης, η ανωτέρω αλλαγή μαζί με τον νεοσύστατο θεσμό της ποινικής διαταγής θα διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης όσον αφορά στην ταχύτερη απονομή της. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί δημοσίως σημαντικές επιφυλάξεις σε ορισμένες διατάξεις κι από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ας αναμένουμε το τελικό κείμενο μετά το πέρας της διαβούλευσης, για να το αξιολογήσουμε σε σωστό χρόνο.

* Τελικά πόσο ουσιαστικός, παρεμβατικός είναι ο ρόλος του βουλευτή σήμερα;

– Θα σας απαντήσω με ευθύτητα ποιος θα πρέπει να είναι: Ο ρόλος του βουλευτή είναι να νομοθετεί με γνώμονα αποκλειστικά το εθνικά ωφέλιμο. Βέβαια, οφείλει να κινείται και να δρα μέσα στην κοινωνία και ιδίως στην τοπική κοινωνία που του έδωσε την εντολή της εκπροσώπησής της στην ελληνική Βουλή. Η παρέμβασή του κρίνεται ουσιαστική και ωφέλιμη όταν αφορά το όλον της κοινωνίας και όχι επιλεκτικά μέρος της.

* Αν χρειαζόταν να μου ξεχωρίσετε δύο –τρεις πολιτικούς του νομού που άφησαν το αποτύπωμά τους στην εκλογική τους περιφέρεια, ποιοι θα ήταν αυτοί;

– Στην πολιτική ιστορία του νομού μας, εμβληματική μορφή αποτέλεσε ο Ιωάννης Αλ. Κυρώζης, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής για έξι θητείες σε μια χρονικά δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδο. Διέθετε το ιδιαίτερο γνώρισμα να μην απαρνείται την ντόπια φαρσαλινή γλώσσα, ακόμη κι όταν συναναστρεφόταν ευπατρίδες της κλειστής «Αθηναϊκής Λέσχης», εκδήλωση της υπερηφάνειας και της αγάπης του για τον τόπο, την οποία και δεν απώλεσε ποτέ, ακόμη κι όταν απέκτησε αξιώματα. Στα κατοπινά χρόνια, χαρισματική φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής του τόπου μας αναδείχθηκε ο Ιωάννης Ν. Φλώρος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο εμπιστεύτηκε ήδη από την πρώτη κοινοβουλευτική θητεία στον τομέα της Υγείας, ο Ανδρέας Παπανδρέου και με τον Γιώργο Γεννηματά σχεδίασαν και υλοποίησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πολιτικό του ήθος, η πραότητα του χαρακτήρα του και η αμεσότητά του συνετέλεσαν στο να τον αποκαλούν οι συμπολίτες μας με το μικρό του όνομα έως σήμερα.

Συνέντευξη: Γιώργος Ρούστας – Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ