Τιμήθηκαν οι 40 εκτελεσθέντες του 1943 σε Σταθμό και Δενδράκια

Δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Φαρσάλων, για τους εκτελεσθέντες του 1943. Αρχικά στα Δενδράκια Φαρσάλων και στη συνέχεια στον Σταθμό Φαρσάλων, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, τοπικών αρχών, συγγενών των εκτελεσθέντων και κατοίκων έπειτα από 76 χρόνια, από την μέρα που 40 πατριώτες έχασαν την ζωή τους στις 30 Μαρτίου 1943, από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε αντίποινα για την κατάληψη της πόλης των Φαρσάλων στις 28 Μαρτίου 1943, από ανταρτικές ομάδες και τη σύλληψη της ιταλικής φρουράς.

Αρχικά τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στον οικισμό Δενδράκια Φαρσάλων, στο Ηρώο των Πεσόντων, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνοις. Ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Απ. Κυριαζής αφηγήθηκε το ιστορικό εκείνης της εποχής, δηλώνοντας ταυτόχρονα οτι ανάμεσα στους εκτελεσθέντες βρίσκονται και συγγενείς του. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Περ. Σύμβουλο κ. Γ. Λαδόπουλο, από τον εκπρόσωπο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βαμβακούς κ. Ξυνογαλά και από εκπρόσωπο των κατοίκων κ. Δημ. Κωστή.

Λίγη ώρα αργότερα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναλήψεως του Σωτήρος, μπροστά στο μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν πριν 2 χρόνια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάια Παύλου, η οποία ανέφερε οτι:  «Πριν από δύο χρόνια δημιουργήθηκε τούτο το μνημείο ώστε να υπενθυμίζει σε όλους εμάς τον ανιδιοτελή αγώνα των πεσόντων προς το δύσβατο δρόμο της λευτεριάς. Kάθε χρόνο την ημέρα αυτή θα δηλώνουμε παρών για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής. Δεν αποτελεί υποχρέωση αλλά ανάγκη κατάθεσης ευγνωμοσύνης».

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυναν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ Άρης Καραχάλιος,  ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Λαδόπουλος, και ο κ. Δημ. Αθανασίου, όπου αναφέρθηκαν στο ιστορικό και στα γεγονότα της εποχής και στη μάχη των Φαρσάλων στις 28 Μαρτίου 1943 και στα αντίποινα των Ιταλών στις 30 Μαρτίου 1943. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από το Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, τον εκπ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Λαδόπουλο,  την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ Βάια Παύλου, το κ. Δημήτρη Αθανασίου δωρητή του μνημείου που στεγάζεται εντός του προαυλίου χώρου του Ιερού ναού και εκπροσώπου κατοίκων του Παχτουρίου Τρικάλων.

Στις εκδηλώσεις επίσης παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Δημ. Μπαμπανίκας, Απ. Κυριαζής, Σ. Ταστεμίρογλου, Κων/να Μπένου, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Κων/νος Δερλός, η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί  σύμβουλοι κ.κ. Ν. Γκατζόγιας, Δ. Συροπούλου και οι τοπ. Σύμβουλοι κ.κ. κ. Κων/νος Βαρακλιώτης, Γ. Βαγγελός.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!