Τίμησαν τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821 – (εικόνες παρέλασης)

Με λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε στην πόλη των Φαρσάλων, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, με σύμμαχο τον καιρό, όπου θύμιζε καλοκαίρι.

Ανήμερα της εορτής στις 10.30 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε θεία λειτουργία και δοξολογία, ενώ στις 11.00 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Δημαρχείου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων Απεριάδου Ειρήνη, η οποία στην ομιλία της, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την 25η Μαρτίου γιορτάζουν αδελφωμένες, η θρησκεία και η πατρίδα μας. 198 χρόνια,  δύο αιώνες, χωρίζουν το μεγάλο ‘21 από τη γενιά μας. Ζούμε σε διαφορετική εποχή. Μέσα σε αυτή την εξέλιξη αλλάζει και η πατρίδα μας, πνεύμα και όψη. Να αντισταθεί κανείς, στο πνεύμα των καιρών είναι ματαιοπονία και άρνηση. Άρνηση, όμως είναι και να αφήσει τον εαυτό του, να παρασυρθεί από το ρεύμα και να ξεριζωθεί από τη ζωντανή παράδοση από τις εθνικές του ρίζες. Για το λόγο αυτό η αναδρομή στις Εθνικές μας Επετείους, είναι μία ευκαιρία να αναβαπτίσουμε στις δροσερές πηγές της εθνικής μας ζωής. Μέσα στη σκλαβιά των 400 περίπου χρόνων, θανάτου, μαρτυριών, δακρύων, ταπεινώσεις και εξευτελισμού, οπλισμένοι Έλληνες με την πίστη στο Θεό και το δίκαιο αγώνα τους, φλογισμένες οι καρδιές από το κρυφό σχολειό τους δασκάλους του Γένους και τους φλογερούς κήρυκες, της Φιλικής Εταιρείας, πήραν την απόφαση του γενικού ξεσηκωμού, άδραξαν στα χέρια τ’άρματα και μέσα στο πυκνό το δάσος της σκλαβιάς άναψαν τα καριοφίλια, “Ελευθερία ή Θάνατος” η σπίθα της λευτεριάς άναψε στα στήθη των σκλάβων και έγινε φλόγα και έλαμψε και φώτισε τα κορφοβούνια στα πελάγη της πατρίδας μας. “Ζήτω η επανάσταση τ’ αξέχαστου ‘21”. Στην συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές και τους φορείς της πόλης, καθώς και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική Φαρσάλων.

Στις 12 πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην οδό Λαρίσης, των μαθητών δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων, ΕΠΑΛ, των οδηγών και προσκόπων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Φαρσάλων. Την παρέλαση άνοιξε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων “Το Τσελιγκάτο” με παιδάκια τα οποία κρατούσαν την σημαία της Μακεδονίας, πεζοπόρο τμήμα αλλά και με άλογο το οποίο παρέλασε, ενώ μαθητές τους 1ου Λυκείου Φαρσάλων, πέρασαν τραγουδώντας το “Μακεδονία Ξακουστή”.

Οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο έκλεισαν στις 6 μμ, με την υποστολή της σημαίας στην πλατεία Δημαρχείου, με τη φροντίδα τιμητικού αποσπάσματος, της 61 Μ.Ε.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, ο αρχιερατικός επίτροπος Φαρσάλων π. Βασίλειος Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπίλλης, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Τύμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Μπαμπανίκας, Απ. Κυριαζής,  η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάια Παύλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυρ. Παναγιωτοπούλου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Γιώργος Αγγελακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τριανταφύλλου, Στ. Πουλαράκης, Νίκ. Γκατζόγιας, Σοφ. Χατζηπλή, Δημ. Γκίζας, Δέσ. Συροπούλου, Βασ. Πατσιούρας, Γ. Αρσενόπουλος, Ευάγ. Κατσιαούνης, η πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Φαρσάλων Μαργαρίτα Γκότη, η υπ. βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Γαλλιού, ο υπ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, οι τοπ. σύμβουλοι Φαρσάλων κ.κ.Κων/νος Βαρακλιώτης και Δημ. Πατσιούρας, Γ. Βαγγελός, ο υποδιοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Παναγιώτης Καρασιούτας, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Γ. Γκούμας, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Θεοδ. Σταφύλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πιτσάβας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Αναστ. Δραχμάνης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γρηγόρης Γούσιας, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος, απόστρατοι στρατιωτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Δείτε φωτογραφίες

 

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρέλασης πατήστε εδώ

Δείτε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 στα Φάρσαλα

Βίντεο: Κώστας Αντωνόπουλος