22 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού. Αποτελεί έμπνευση για τους  καλλιτέχνες, επίκεντρο  της επιστημονικής έρευνας ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τελετουργικό  πολλών θρησκειών,  παραδόσεων και πίστεων.

Παρά τη σημασία του και τη συχνά ιερή του φύση, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται  εγκαταστάσεων  βασικής υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες για να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.
Το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης του κοινού αποβλέπει στη διασφάλιση του μέλλοντος και το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών του νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης, πως το νερό γίνεται δεδομένο μέσα από σκληρή προσπάθεια και υπεύθυνη διαχείριση από όλους, προκειμένου να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Δ.Ε.Υ.Α.ΦΑΡΣΑΛΩΝ