Η κυβέρνηση καταθέτει μονομερώς την ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας

Μονομερώς αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες την ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Την ίδια ώρα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε Συνέδριο της ΕΕ και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, έριξε… “πόρτα” στις απαιτήσεις της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το νέο πλαισιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του “νόμου Κατσέλη”. ‘Όπως είπε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Πηγές με γνώση των διεργασιών ανέφεραν χθες πως υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά μεγάλες διαφορές παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο ήταν ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.

Πηγή: ant1news.gr