Διατροφή και εκπαίδευση από τους μαθητές τους Νέου Μοναστηρίου

Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων μέσα από το μάθημα των Αγγλικών και την καθοδήγηση του καθηγητή τους Τερζίδη Αναστάσιου συνεχίζουν τα ταξίδια σε έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής,αλλά και τους δημοσιογραφικούς τους πειραματισμούς. Σας παρουσιάζουμε μία δεύτερη σειρά άρθρων τα οποία είναι στα πλαίσια του δικτύου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον Το πρόγραμμά τους ονομάζεται Food for Thought(Φαγητό για τη Σκέψη) και διενεργείται σε συνεργασία με τους μικρούς μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Αταλάντης και την Νηπιαγωγό τους κα Τσανη Κωνσταντία.

Ας τραφούμε παίζοντας!

Η διατροφή είναι ένα από τα πράγματα που γεμίζει τους ανθρώπους χαρά. Όταν, όμως, σε αυτή πρέπει να γίνουν αλλαγές δεν είναι ούτε εύκολο ,ούτε πάντα ευχάριστο.

Οι μαθητές του Δημ.Σχολείου Νέου Μοναστηρίου αποφάσισαν να αλλάξουν την διατροφική τους καθημερινότητα παίζοντας. Οι μεγαλύτεροι μαθητές όρισαν μετά από έρευνα και συμβουλές ειδικών ένα σύστημα πόντων το οποίο θα μπορούσαν όσοι μαθητές το ήθελαν να ακολουθούν. Καταμέτρησαν, υπολόγισαν και κάθε εβδομάδα βράβευαν την πιο σωστή διατροφικά τάξη με γλυκίσματα φτιαγμένα από τους ίδιους.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Μέσα από το παιχνίδι έμαθαν πως το να τρέφεσαι υγιεινά δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά. Χωρίς να παλεύουν για το βραβείο ,κατάλαβαν πως το σωστό πρωινό τους βοηθάει να συγκεντρώνονται, να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και περισσότερο χαρούμενοι.

Η σωστή διατροφή και ο υγιεινότερος τρόπος ζωής πέρασε και στην οικογενειακή τους ζωή πιο εύκολα. Περιόρισαν τα αναψυκτικά και έμαθαν ,επίσης , την σημασία των σωστών ροφημάτων γιατί όταν δεν πίνουν αρκετά και σωστά υγρά μπορεί να αισθανθούν αδυναμία ή εκνευρισμό. Ακόμη έμαθαν ποια υγιεινά τρόφιμα μπορούν να αντικαταστήσουν τις ανθυγιεινές τους αδυναμίες.

Κατανόησαν πως οι αθλητικές τους δραστηριότητες, ο χορός, οι πολεμικές τέχνες τους βοηθούν ήδη περισσότερο από ότι γνωρίζουν. Πέρα από την άσκηση, τους βοηθούν να διατηρούν το βάρος τους σταθερό και να κοιμούνται καλύτερα.

Βελτιώνοντας τη διατροφή τους ,κατάλαβαν πως η καθημερινότητα του σχολείου και της οικογένειας μπορούν να βρεθούν μαζί. Το ένα συμπληρώνει και βοηθάει το άλλο και μαζί προχωράνε μπροστά!

Dieting: a game

Eating is something that gives people joy. However, when you have to change it , it is not always easy or pleasant.

The students of Neo Monastiri Primary School decided to change their eating habits through playing. After research and consulting experts, the older students set a point system which could be followed by whoever student wanted. They counted, they calculated and they rewarded the best eating class each week.

They were moving in the right direction. They participated in a game and they learned that a proper diet is not such a difficult thing after all. Without worrying so much about the prize, they understood that the right breakfast helps them concentrate, feel more confident ,happier and less stressed.

A healthy diet and a healthier lifestyle was becoming a family trend. They drank fewer fizzy drinks and they knew now that hydrating is important. If they drink enough proper fluids, they could not become weaker or irritated. They also learned which snacks could change their unhealthy favourite ones.

They realized that exercising or dancing helped them more than they could ever know. Apart from being active, they help them keep their weight stable and even sleep better.

They improved their diet and they understood that their school routine and their family routine could move hand in hand. It is the way to move further ahead.

Η διατροφή τότε και τώρα

Πριν δυο γενιές, την εποχή των παππούδων, τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν τα σημερινά αγαθά. Η διατροφή έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με σήμερα.

Τα φαγητά τότε στα χωριά ήταν απλά και σπιτικά. Τα παιδιά στο σχολείο έπαιρναν αυγό, γάλα, πίτα ή οτιδήποτε άλλο χειροποίητο. Πολλές φορές έπαιρναν μπουκουβάλα. Η μπουκουβάλα γινόταν με το να  πάρουν μία πετσέτα (ή ακόμα και το πουκάμισό τους) και να βάλουν μέσα βρεγμένο ψωμί και τυρί. Μετά το τύλιγαν και το έτριβαν ώστε να γίνει στερεό. Ήταν ένας απλός τρόπος να παίξουν με το φαγητό τους.

Το μεσημεριανό φαγητό περιλάμβανε συνήθως όσπρια, ζυμαρικά και πολύ λιγότερα κρέατα σε σχέση με σήμερα, καθώς αυτό αποτελούσε πολυτέλεια για τους ανθρώπους της υπαίθρου. Τα ζώα ήταν αρχικά απαραίτητα για τα αυγά, το γάλα, το μαλλί τους.

Στις πόλεις τα φαγητά ήταν διαφορετικά και δεν διέφεραν ιδιαίτερα με το σήμερα, εφόσον υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Το πρωινό περιλάμβανε φαγητά από το φούρνο όπως: κουλούρι, μπουγάτσα, τυρόπιτα ακόμα και ένα σοκολατούχο γάλα. Το μεσημέρι τρώγανε κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, όσπρια και πολλά λαχανικά.

Τώρα τα παιδιά έχουν πολλές επιλογές. Το πρωινό είναι πλούσιο και περιέχει διάφορα φαγητά φούρνου όπως: ντόνατς, κουλούρι, τυρόπιτα και μπουγάτσα. Οι γονείς τους στρέφονται ξανά προς τον τρόπο διατροφής του παρελθόντος με τρόφιμα πιο απλά και λιγότερο επεξεργασμένα. Η νέα γενιά, παρ’ όλα αυτά, είναι πολλές φορές απρόθυμη στο να δοκιμάσει τις υγιεινότερες γεύσεις.

Γενικά οι διαφορές είναι μεγάλες ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα. Γνωρίζοντας ,όμως ,το παρελθόν, εκτιμάται καλύτερα το παρόν και χτίζεται σωστότερα το μέλλον.

Past and Present Diet

Two generations ago the people of the countryside did not have the goods they enjoy nowadays. Their diet has changed a lot in relation to today.

The food was simple , but homemade. Children at school used to take eggs, milk, pies or whatever else homemade. They often took boukouvala. Boukouvala was made this way: Children took a towel (or even their shirt) and put wet bread and cheese in it. After that ,they rolled it ,pressed it so as to make it firm and sang a simple rhyme. It was a basic way to play with their food.

Their lunch included legumes, homemade pastries and much less meat compared with the consumption today as meat was considered a luxury for farmers. Animals were needed for their eggs, their milk and their wool.

In urban areas the conditions were different and not very different from today for those who could afford it. Breakfast included bakery goods like buns, cheese pie, bougatsa and even chocolate milk. For lunch they ate meat, fish, pasta and a lot of vegetables.

Now children have plenty of choices. Their breakfast is big and includes different bakery goods like doughnuts, buns, cheese pie, bougatsa and so on. Although their parents turn to simpler dishes, the new generation is unwilling at times to taste healthier options.

Generally speaking, the differences are remarkable between the past and the present. Nevertheless, knowing their past, people value their present and build their future on stronger foundations.