Πάτρα: Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν σήμερα λουκέτο

Κλειστά παραμένουν, σήμερα, στην Πάτρα, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, στο πλαίσιο 24ωρης κινητοποίησης που αποφάσισε ο σύλλογος των ιδιοκτητών, ενώ, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου Σπύρος Στεργίου, «η συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτή την κινητοποιήση είναι καθολική».

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου, σχετικά με την απόφαση να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα καταστήματα, «βασικά μας αιτήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ, που σήμερα είναι 24% και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που μαζί με τις προσαυξήσεις, φθάνει στο 47% του μισθού».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου, «ένα ακόμα ζήτημα που θέτουμε είναι αυτό των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων, για αυτό και ζητάμε να πληρώνουμε ένα τιμολόγιο στο κράτος και αυτό με τη σειρά του να αποδίδει τα χρήματα στις εταιρίες».

Ο κ. Στεργίου υποστηρίζει, επίσης, ότι «είναι υψηλές χρεώσεις του ρεύματος και του νερού για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής».

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου.

Στην σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να μετάσχουν περισσότερα από 1.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής , ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και πολλές επιχειρήσεις από την Κάτω Αχαία και την Αιγιάλεια!

Σε ανακοίνωση του ο ΣΚΕΑΝΑ αναφέρει:

«Θα υπάρχει καφές στην πλατεία για όλους. Προτρέπουμε να μην πάρει κανείς καφέ ή οτιδήποτε άλλο από συναφή ανοιχτά καταστήματα. Μετά τις 4:00 και μέχρι την νύχτα, θα βγει η ομάδα περιφρούρησης. Όσοι ελάχιστοι σκεφτούν να μείνουν ανοιχτοί ας σεβαστούν το μεροκάματο των κλειστών, που θα το κλέψουν για μία μέρα, αλλά δεν θα το έχουν αύριο». Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας και τα μέλη του με το σύνθημα “Κλείνουμε για να μην κλείσουμε” θα προβούν σε Παναχαϊκή κινητοποίηση, την Δευτέρα, 18/3/2019 κλείνοντας για ολόκληρη την ημέρα και την νύχτα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα. Τα μέλη ζητούν μονοψήφιο Φ.Π.Α., μείωση του μη μισθολογικού κόστους και απλοποίηση διαδικασιών, ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγή νόμου περί 80 Decibel (αυτόφωρο- διασυρμός 10.000€ πρόστιμο) και εξορθολογισμός και επικαιροποίηση των 25 σημείων ελέγχου (πχ. κυτίο παραπόνων, μελέτη επικινδυνότητας, βιβλίο καπνού, πινακίδα απαγόρευσης εισόδου σε ανηλίκους κλπ). «Η εστίαση δεν αντέχει άλλα βάρη, ήδη το κόστος μας έχει φτάσει στο 125% των μικτών μας εισπράξεων, κάνοντας την παρανομία στρατηγική επιβίωσης, κι όχι επιλογή μας. Διαμαρτυρόμαστε για να ζήσουμε εμείς και οι επιχειρήσεις μας. Μας οδηγούν σταδιακά σε κατάρρευση γι’ αυτό και επιβάλλεται να αντιδράσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Πηγή: news247.gr