Αναβάθμιση εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φαρσάλων

Οι νέες γενιές, για να έχουν τα εφόδια να εξελιχθούν στη σύγχρονη εποχή και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε όλους τους τομείς της ζωής τους, χρειάζονται τα ανάλογα μαθήματα, στήριξη και καθοδήγηση, μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.

Το μέλλον απαιτεί την καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων, που πρέπει να διδάσκονται με εργαλεία τη σύγχρονη τεχνολογία και αυτό επιτυγχάνεται μέσω των εργαστηρίων πληροφορικής που έχουν δημιουργηθεί σε σχολικές αίθουσες.

Με αίσθημα ευθύνης, γι’ αυτήν την ανάγκη που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση, ο Δήμος Φαρσάλων προχώρησε στην ενίσχυση των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν περισσότερο τις δυνατότητες και ικανότητές τους στη σύγχρονη τεχνολογία.
Αυτό αποτέλεσε στόχο προτεραιότητας για την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, που από την αρχή της θητείας της ως δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου Φαρσάλων (από τον Σεπτέμβριο του 2014), κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών -και όχι μόνο- σε όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η λειτουργία εργαστηρίων πληροφορικής σε όλες τις σχολικές μονάδες, για την εκπαίδευση των μαθητών στη νέα τεχνολογία, που ενισχύουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, για την καλύτερη προετοιμασία τους στη σύγχρονη εποχή.

Όπως δηλώνει στην «Ε» η κ. Παναγιωτοπούλου: «Στην πρώτη επίσκεψή μου στις σχολικές μονάδες το 2014, συζήτησα με τους διευθυντές διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στις σχολικές μονάδες, κατά κύριο λόγο το κτιριακό και τις υποδομές τους, αλλά και τις προμήθειες των υλικών, την καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των σχολείων και μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία τους. Το σημαντικότερο όλων ήταν η ανάγκη εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου και έδωσα προτεραιότητα.

Το όραμά μου ήταν να εξοπλιστούν οι επτά σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Φαρσάλων, με υπερσύχρονα εργαστήρια Η/Υ, εκτυπωτικά πολυμηχανήματα, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, φορητούς υπολογιστές, συνοδευόμενους από βιντεοπροβολείς και οθόνες προβολής, για τους καθηγητές για την υλοποίηση των project.
Επίσης με ενδιέφερε στο πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εποπτικού υλικού των σχολικών μονάδων να προβούμε και στη σύνδεση των σχολικών μονάδων με το δίκτυο των οπτικών ινών.

Έτσι στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων, μέχρι και σήμερα, τα σχολεία που επανδρώθηκαν με καινούργια εργαστήρια Η/Υ, είναι τα εξής: το σχολικό έτος 2014 – 2015 το 1ο Λύκειο, το σχολικό έτος 2015 – 2016 το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο και το ΕΠΑΛ, το σχολικό έτος 2016-2017 το Γυμνάσιο Ευυδρίου και το Γυμνάσιο Βαμβακούς το σχολικό έτος 2018-2019 το 1ο Γυμνάσιο και εκ νέου τα ΕΠΑΛ.

Επίσης οι σχολικές μονάδες εξοπλίστηκαν και με εκτυπωτικά πολυμηχανήματα, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, με φορητούς υπολογιστές συνοδευόμενους από βιντεοπροβολείς και οθόνες προβολής. Τα σχολεία πλέον, λειτουργούν με την ταχύτητα των 100 mbps, που είναι η υψηλότερη όλων των παρόχων χάρη στις υπερύψηλες ταχύτητες που προσφέρουν οι οπτικές ίνες.

Τέλος, στο 1ο Λύκειο και στο 2ο Γυμνάσιο- Λύκειο αντικαταστάθηκαν οι παλιοί πίνακες με υαλοπίνακες».
Στον απολογισμό αυτού του έργου, η κ. Παναγιωτοπούλου καταλήγει: «Σήμερα νιώθω υπερήφανη γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια 2014-2018 έχω επιτύχει τα σχολεία του Δήμου Φαρσάλων Γυμνάσια και Λύκεια να έχουν άριστο εξοπλισμό και να κάνουν χρήση της έως τώρα ανεκμετάλλευτης οπτικής ίνας.
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο, ο οποίος με εμπιστεύθηκε».

Εφημερίδα Ελευθερία