Το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων ταξίδεψε στην Κύπρο με το Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που συντονίζει το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων με θέμα «Lifeboats full of hopes-Σωστικές λέμβοι γεμάτες ελπίδες»,  Ελλάδα, Πορτογαλία, Εσθονία, Ολλανδία και Κύπρο πραγματοποιήσανε την προτελευταία κινητικότητα του προγράμματος στην Κύπρο, στο” Γυμνάσιο Σταυρού  “ στο Στρόβολο της Λευκωσίας, από 18 μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2019.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητες που ετοίμασε το σχολείο υποδοχής, σύμφωνα πάντα με τον αρχικό προγραμματισμό της αίτησης. Η θεματική ενότητα της συνάντησης αυτής ήταν  “Οι Μονόλογοι από το Αιγαίο”, ένα ψηφιακό βιβλίο που περιέχει αληθινές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων και έχει εκδοθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Οι μαθητές εμπνεόμενοι από τις ιστορίες των προσφύγων, επιστράτευσαν τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το μεράκι τους και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία με τη μορφή ενός εικονογραφημένου παραμυθιού. Στη συνέχεια μετέτρεψαν την ιστορία με  εικαστική έκφραση σε πίνακα ζωγραφικής.

Έτσι προσπαθήσαμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές, να ακουστεί δυνατά η φωνή των παιδιών που έχασαν την παιδική τους ηλικία, λόγω πολέμου ή φτώχειας, μέσα από τις φωνές άλλων παιδιών, συνομηλίκων τους με δύο διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, “παραμύθι και ζωγραφική”.

Δεσμοί φιλίας, εμπειρίες, γνώσεις και έντονα συναισθήματα ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Τέλος το ραντεβού  ανανεώθηκε για την 1η Απριλίου 2019 στα Φάρσαλα με την καταληκτική συνάντηση που έχει τη χαρά να οργανώνει το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:  Θανοπούλου Χρυσούλα -Νάσιου Ευτυχία