Παράταση για την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

Νέα παράταση δόθηκε για την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

Η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υπέγραψε απόφαση, με βάση την οποία η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη 30 Απριλίου 2019.

Η σχετική υποχρέωση αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροφδιαφυγής.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο χιλίων ευρώ. Μετά τη λήψη της παράτασης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα ξεκινήσει ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του μέτρου.

Πρόστιμα θα πληρώσουν τότε όχι μόνον όσοι δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό λογαριασμό, αλλά και όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα. Στην τελευταία περίπτωση πάντως το χρηματικό πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ που θα πληρώσουν όσοι πιαστούν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.

Ο επαγγελματικός λογαριασμός χρησιμοποιείται προκειμένου να υπολογίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα έτσι ώστε να τους χορηγούνται οι ηλεκτρονικοί λαχνοί συμμετοχής στη φορολοταρία. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη διενέργεια διασταυρώσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πηγή: ant1news.gr