Κέλλας: Ξεκαθαρίστε το τοπίο με το ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

“Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει  να προβεί το Υπ.ΑΑΤ  και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί με την αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να μην χάνονται κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και να μην υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότεςκαι τους κτηνοτρόφους”, ζητά να ενημερωθεί ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Οι ερωτώντες βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν ολιγωρία στο Υπ.ΑΑΤ, υπενθυμίζοντας πως “το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ανακύψει από πέρυσι, οι δε δηλώσεις ΟΣΔΕ ολοκληρώθηκαν με την προϋπόθεση ότι πριν από τις νέες δηλώσεις, θα έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα όλοι οι ΑΤΑΚ, όλων των αγροτεμαχίων”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω επισημαίνουν πως οι δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη, “ότι για τη φετινή χρονιά το ΑΤΑΚ θα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου, αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία”, εντείνουν την ανησυχία των αγροτών και χρήζουν διευκρινίσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρουν σειρά περιπτώσεων, που καθιστούν προβληματική την αναγραφή του ΑΤΑΚ, όπως:

1. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοχοι αγροτεμαχίων να μην έχουν την δυνατότητα απόκτησηςΑΤΑΚ.
2. Η ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο τη χρήση γης, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
3. Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί όχι τα οριστικά,αλλά ούτε καν τα προσωρινά σχέδια βόσκησης.
4. Αρκετοί κληρονόμοι αγροτικής γης δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες με συνεπακόλουθο σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν διπλοεγγραφέςστο σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ).
5. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις βαμβακοκαλλιέργιες, η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι πρακτικά αδύνατη.
6. Με την υποχρεωτική εγγραφή του ΑΤΑΚ μέσω της ΕΑΕ επιχειρείται να ταυτοποιηθείκάθε έκταση γης σε όλη την Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, πριν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.