Συμφωνία για την τιμή στο βαμβάκι με βάση την υγρασία ανακοίνωσε ο Κόκκαλης

Μία σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τεθούν κανόνες στην αγορά του βαμβακιού διασφαλίζοντας το συμφέρον όλων των πλευρών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της εσπερίδας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, με θέμα “εθνική στρατηγική βάμβακος – προοπτικές”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και φορέων για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος, τονίζοντας την ανάγκη “να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διάκριση της υγρασίας σε εξωτερική και εσωτερική, δημιουργίας προτύπων υπολογισμού των ξένων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος,  όπως και για το ενδεχόμενο, αν αυτό είναι εφικτό και αρχικά μόνο για τις μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών, ξεχωριστής εκκόκκισης για κάθε παρτίδα βάμβακος ώστε οι μετρήσεις να είναι αντικειμενικότερες και ευκολότερες”.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε μεταξύ άλλων πως “το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα εθνικά προϊόντα «σημαία», με σημαντικές εξαγωγές οι εισροές των οποίων αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο €/έτος.  Το προϊόν για τη χώρα μας έχει μεγάλη σημασία και για την απασχόληση, καθόσον στηρίζει πολλές θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επίσης, αποτελεί υποχρέωση όλων η βέλτιστη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στον κλάδο, η ενσωμάτωση των καινοτόμων αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για το προϊόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί ως τις 3 αναγκαίες προμετωπίδες για την οριστική ρήξη με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος:

• την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών,
• τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας και
• την αντιστοίχηση ποιότητας και τιμής και
Για τον πρώτο σκοπό, το Υπουργείο σε συνεργασία με την νέα αναμορφωμένη Διεπαγγελματική φροντίζει ώστε να ενημερώνονται οι παραγωγοί για τις νέες εξελίξεις, τις συνθήκες κινδύνου οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό (π.χ. Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το Πράσινο σκουλήκι), μελετά τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να ενταχθεί το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών σε προγράμματα επιμόρφωσης και εισάγει τεχνικές γεωργίας ακριβείας με χρήση dronesγια μείωση του κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας.Επιπρόσθετα, ως Υφυπουργός μεριμνώ ώστε σύντομα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να εξελιχθεί σε φάρο γνώσης σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και πέρα από αυτή.

Για τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας, κρίσιμο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών θέσεων στις διεθνείς απαιτητικές αγορές, συμβάλλουν εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα Μελέτης Ποικιλιών και το Πρόγραμμα Ταξινόμησης των Παραγόμενων Δεμάτων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών καταγράφονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών βάμβακος που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στη μείωση του αριθμού ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, με αυτορρύθμιση της αγοράς και στροφή των παραγωγών μέσω της ενημέρωσης στις ποικιλίες οι οποίες αποδεδειγμένα ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής τους. Η δημιουργία βάσης δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, αποτελεί μια αναγκαιότητα για την αγορά και για την καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό για το μέλλον. Από την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος (2002) μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για την πορεία της ποιότητας του Ελληνικού βαμβακιού, εκτός από αυτά που καταγράφονται επιμέρους από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Με το πρόγραμμα ταξινόμησης, δημιουργείται ένα σύστημα πληροφόρησης για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού μεταξύ των καλλιεργητών, εκκοκκιστών και της βιομηχανίας, αναπτύσσοντας την ενεργή σύνδεση μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, νηματουργών και διεθνών αγορών.

Η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό πεδίο γόνιμου διαλόγου και συνδιαμόρφωσης πολιτικών στο οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω βελτιώσεις προς το συμφέρον του προϊόντος. Κερδίζουμε μέρα με την ημέρα τη μάχη για την απόδοση καλύτερων τιμών στο προϊόν ανώτερης ποιότητας.

Το βαμβάκι είναι ζωή και χρήματα για τους κάμπους μας, ξέρουμε να το καλλιεργούμε με φροντίδα και μεράκι, μπορεί να έχει μια σταθερή σχέση στην καρδιά και στα χωράφια μας” κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.