“Ωκεανίς”: “Πνίγηκε” η Κρήτη – προβλήματα σε όλη την χώρα

Πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την επέλαση της “Ωκεανίδας”.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του νησιού, και ειδικότερα στον νομό Χανίων, όπου γέφυρες κατέρρευσαν και δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους.

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του 61χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο στην προσπάθειά του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου. Το όχημα εντοπίσθηκε στο ποταμό Βατουδιάρη, ωστόσο η τύχη του ίδιου αγνοείται.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό, αλλά και της γέφυρας στον δρόμο προς Βουκολιές, ενώ καθίζηση υπέστη και τμήμα της γέφυρας στον Πλατανιά.

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές των Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.

Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου δόθηκε από τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας. Λόγω του ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι Αρχές απομακρύνουν – για προληπτικούς λόγους – τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.

Στο Μπαλί του Ρεθύμνου ο δρόμος κόπηκε στα δύο και τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Στο Φόδελε του Ηρακλείου, τη νύχτα που πέρασε, επί ώρες οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, καθώς η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρότατη.

Στην Κρήτη μετέβη εσπευσμένα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με ελικόπτερο Super Puma, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του βρίσκεται επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ, Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο. Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο Ηράκλειο και από εκεί θα μεταβούν οδικώς στα Χανιά.

Τη γη κάτω από τα πόδια τους έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους του νησιού κατέρρευσε και μία τεράστια τρύπα άνοιξε στο οδόστρωμα.

Στην Μύκονο η νύχτα ήταν εφιαλτική καθώς τα αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε βάρκες και με δυσκολία οι κάτοικοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν στους δρόμους – χειμάρρους.

Στη Σαμοθράκη το χιόνι ξεπέρασε τα δύο μέτρα και νυχθημερόν οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς καθώς οι χιονοθύελλες δυσκολεύουν το έργο τους.

Στον Έβρο οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους από τις χιονοθύελλες που σαρώνουν το νομό.

Αποκλεισμένα είναι πολλά ορεινά χωριά στην Εύβοια, που “θάφτηκαν” στα χιόνια.

Τραγική κατάληξη είχε το θρίλερ με έναν 60χρονο εργαζόμενο στις κεραίες που είναι τοποθετημένες στην κορυφή του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Τα ίχνη του είχαν χαθεί απο το Σάββατο, οπότε η κακοκαιρία άρχισε να πλήττει την περιοχή. Ο 60χρονος βρέθηκε νεκρός από εθελοντές και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο.

Πηγή: ant1news.gr