Μάξιμο: Επιβάλλετε Περιβαλλοντικό Τέλος άρδευσης ή τσουχτερό πρόστιμο;

Να καταθέσουν στη βουλή τα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει το υψηλό περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού καυτηριάζει την διακοπή των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου που θα αντιμετώπιζε το υδατικό έλλειμμα του κάμπου, ζητά να επανεξεταστεί το περιβαλλοντικό τέλος.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη σημειώνει ότι «αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την επιβολή υψηλότατου περιβαλλοντικού τέλους στην άρδευση των καλλιεργειών από επιφανειακά νερά.  

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, η διαφορά του περιβαλλοντικού τέλους στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι δυσανάλογη, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους, ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών (μηδικής, αραβοσίτου, βαμβακιού κ.α.) και πρακτικά θα οδηγήσει σε πρωτοφανή μαρασμό μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου που θα στραφεί σε ξηρικές καλλιέργειες.

Ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό του ύψους του τέλους, καθώς και για τους λόγους που δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών, που εύλογα ζητούν τον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης».

Το κόστος από τις… καλένδες του Αχελώου

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού είναι γνωστά. Γνωστή, όμως, είναι και η παραπομπή στις καλένδες της μερικής μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει υδατικό έλλειμμα.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Λάρισας, η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Ενώ σταμάτησε ένα σχεδόν τελειωμένο έργο, ακυρώνοντας τη μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο, λησμόνησε τα μικρότερα έργα που είχε αντισταθμιστικά υποσχεθεί, με αποτέλεσμα, σχεδόν τιμωρητικά, να επιβάλει μια υψηλότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση ως περιβαλλοντικό κόστος για την άρδευση από επιφανειακά ύδατα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Υφίσταται πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά στην περιβαλλοντικό κόστος μεταξύ της λεκάνης απορροής του Πηνειού και άλλων περιοχών της χώρας; Αν ναι για ποιον λόγο; Παρακαλούμε να αποδοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  2. Ποια στοιχεία και ποιών ετών στοιχειοθετούν το ύψος του περιβαλλοντικού κόστους για την άρδευση από επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού; Βασίζονται σε παλιά δεδομένα ή έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα; Να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.
  3. Για ποιους λόγους δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των αγροτών;
  4. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το περιβαλλοντικό κόστος που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση για την άρδευση με επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού;