Γρίπη: νέο “κύμα” κρουσμάτων και θυμάτων περιμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την επιδημία της γρίπη, η οποία «σαρώνει» την χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ την Πέμπτη, οι νεκροί από την γρίπη έχουν φθάσει τους 74, έναντι 56 ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ ενδεικτική της εξέλιξης της επιδημικής νόσου είναι ότι ο αριθμός των νεκρών έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα καταγράφηκε στην Κρήτη, όπου μια γυναίκα 55 ετών, η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, κατέληξε από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 74 θανάτους οι 64 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 10 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη.

Επίσης, τα 64 από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, υπογράμμισε ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της επιδημίας, τονίζοντας ότι περιμένει και άλλους νεκρούς, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα και πιθανώς κι άλλοι άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως λόγω γρίπης, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα και παθήσεις».

Ερωτηθείς για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε είπε, «να αποφύγει ο πληθυσμός να εκτίθεται άσκοπα στο κρύο, πχ. ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, δεδομένου ότι το κρύο είναι σύμμαχος της γρίπης.

Άλλος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, ακόμη και τώρα από κάποιον, ο οποίος όμως πρέπει να λάβει υπόψη ότι θα χρειαστούν 15-20 ημέρες για να λειτουργήσουν τα αντισώματα».

Πηγή: ant1news.gr