Ανακοίνωση Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για πρόσκαιρη επιδείνωση καιρού το Σαββατοκύριακο

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ε.Μ.Υ, που ισχύουν για το Σάββατο 23/02 και την Κυριακή 24/02 προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και τους πολύ ισχυρούς ανέμους ιδιαίτερα στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

– Από την Παρασκευή 22/03 το βράδυ αναμένονται βροχοπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων με έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε κάποιες πεδινές περιοχές, κάτι που θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Προσοχή χρειάζεται σε περιοχές που θα έχουν χιονόστρωση, όπου το χιόνι θα παγώσει, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους. Επιπρόσθετα τα φαινόμενα αναμένεται να επιφέρουν και ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το κύμα κακοκαιρίας πρόκειται να εξασθένηση από την Τρίτη 26/02/2019

Βάσει των δεδομένων αυτών η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συστήνει:

– Τον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων των οδών αρμοδιότητας των Δήμων 
– Τη μέριμνα από πλευράς πολιτών για τα φρεάτια και τις υδρορροές των ιδιοκτησιών
– Την αποφυγή στάσης στάθμευσης κατασκήνωσης πλησίον και εντός υδατορεμμάτων
– Την αποφυγή παραμονής η διέλευσης πεζών και οχημάτων σε περιοχές με έντονες κλίσεις πρανών
– Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε περίπτωση εκδήλωσης και έξαρσης των φαινόμενων

Οι πολίτες καλούνται:

  • Να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατο τον έλεγχο του οχήματός τους
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.