Κώστας Αγοραστός: «Πρόκειται για μια λάθος απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, που δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή»

Την ομόφωνη αντίθεσή τους στο ύψος του περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης, που επιβάλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος στους παραγωγούς της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, εξέφρασαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη οι φορείς συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα άδικο τέλος που μια απόφαση που βάζει «ταφόπλακα» στην παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογο ποσό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Συναντηθήκαμε με τον παραγωγικό κόσμο της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των αγροτών μέσω των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, καθώς το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους έχει σαν συνέπεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής και δημιουργεί αμφιβολίες εάν οι καλλιέργειες πλέον είναι βιώσιμες. Αυτό που γίνεται είναι άδικο. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να ξαναδεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση που έβγαλε η οποία καταδικάζει την παραγωγή στη Θεσσαλία και δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή. Σε μια περίοδο που οι αγρότες στους διαμαρτυρόταν για το υψηλό κόστος παραγωγής, η απόφαση αυτή δημιουργεί άλλο ένα επιπλέον βάρος στους ανθρώπους που παράγουν».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα εξοικονόμησης νερού που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζοντας τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώσαμε πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλακ.α). Αυτή η απόφαση όμως τιμωρεί τη Θεσσαλία. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στη Θεσσαλία, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό και να ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (αφού έδωσε το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), σήμερα θα υπήρχε επάρκεια νερού και δεν θα χρειαζόταν αυτό το πρόσθετο τέλος».

Σημείωσε δε ότι: «πρόκειται για μια λάθος απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, που ναρκοθετεί την παραγωγή στη Θεσσαλία η οποία έχει αυξήσει κατά 500% τις εξαγωγές των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια, που είναι πλεονασματική όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, και που έχει κάνει άλματα προόδου».

Τέλος ο Περιφερειάρχης έθεσε το ερώτημα: «Γιατί να μην υπάρχει ισοτιμία; Γιατί να μην υπάρχει για τη Θεσσαλία η ίδια τιμή στο περιβαλλοντικό τέλος που υπάρχει σε άλλες Περιφέρειες; Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1100 ευρώ και στη υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ!»

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Απασχόλησης κ Δια βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ Πρόνοιας Βσίλης Πινακάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο Ανπαληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης  Υδροοικονομίας  της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Λεϊτζόγλου,  εκπρόσωποι από όλους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.