Καιρός: η “Χιόνη” φεύγει με σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Τοπικές βροχές στα ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά και τα ορεινά της Κρήτης προβλέπονται για το Σάββατο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα πέσουν στην νότια νησιωτική χώρα. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού αναμένεται στα ηπειρωτικά μετά από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα ανατολικά με ένταση 7 έως 8 μποφόρ, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καταγράψει μικρή άνοδο ως τις μέγιστες τιμές της, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και νωρίς το πρωί και στα ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα φυσούν βόρειοι άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ . Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Για την Μακεδονία και την Θράκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα φυσούν βοριάδες, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6-7, πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον 1 βαθμό έως τους 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία και την Θράκη, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται ο καιρός να παραμείνει γενικά αίθριος. Θα φυσούν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, κατά τόπους, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια με ένταση 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Ο υδράργυρος θα δείξει από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 6 με 7 μποφόρ, στα δυτικά 8 μποφόρ, τοπικά έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Το θερμόμετρο θα δείξει από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές, κυρίως στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια θα πνέουν βοριάδες, 6 με 8 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, τις πρωινές ώρες και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης, όμως από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι, θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, όμως βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι, με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.