Έκλεισε η συμφωνία για τον νέο “νόμο Κατσέλη”

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των CEOs των τραπεζών ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Οι δυο πλευρές προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται, αλλά και το ύψος του υπόλοιπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα φτάνει στις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου τις 130.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Στην ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ

“Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου”, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές..

Πηγή: ant1news.gr