Απογοητευμένοι οι αγρότες μετά τη συνάντηση με υπουργούς: «Φεύγουμε με άδεια χέρια»

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με τον υπουργούς της κυβέρνησης, αποχωρώντας δυσαρεστημένοι καθώς όπως φαίνεται δεν έλαβαν ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματά τους.

«Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ότι έχουν πει τα τελευταία 8 χρόνια δεν βγαίνουν με τίποτα» ανέφερε ο Γιώργος Τσώνης, αγρότης από την Επανομή, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

«Ήρθαμε εδώ, 1.000 χιλιόμετρα και θα φύγουμε με άδεια τα χέρια, δε μας έδωσαν τίποτα», πρόσθεσε.

Οι αγρότες εκφράζουν απογοήτευση, καθώς όπως λένε, δεν καλύφθηκαν από τις προτάσεις των υπουργών και ότι ουσιαστικά άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί παρουσίασαν δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο αγροτικό ρεύμα των γεωτρήσεων, λέγοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να «δούμε με ποιον τρόπο, έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση, θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δύο δόσεων ή ενός μικρού αριθμού δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση».

Παράλληλα, η κυβερνητική πλευρά αποφάσισε περαιτέρω κίνητρα για συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς. Αναφερόμενος στο ΑΤΑΚ, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία όπως έγινε και πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για πρωτοβουλία ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή των αγροτών σε αυτές, θα τους παρέχει μείωση κόστους στην άρδευση έως και 50%.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι το οποίο και είχαμε δηλώσει εξαρχής», ανέφερε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Κεντρική Μακεδονία, σε ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα δασαρχεία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των επιχορηγήσεων ενισχύσεων και έχουν καταβληθεί κιόλας.

Στην συνάντηση, εκτός του κ. Αραχωβίτη και του κ. Φάμελλου, έλαβαν μέρος και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πηγή: in.gr