Ψηφοφορία για Συνταγματική Αναθεώρηση με “άρωμα” εκλογών

Σε προεκλογικό ρυθμό εξελίχθηκε και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικεντρώνεται στο άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει το 2020. Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα.

Oι απόντες από την ψηφοφορία

Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές.

Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180σε καμία πρόταση ώστε να μην δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής.

Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς ψήφισε εξ ονόματος της ΔΗΣΥ μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Απουσίαζαν ακόμη ο Πάνος Καμμένος, ο Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτριος Καβαδέλλας κι Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αριστείδης Φωκάς και Στάθης Παναγούλης.

Τι προβλέπει η σχετική διαδικασία

Η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, διενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.

Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Συγκρούσεις κορυφής και στο…βάθος εκλογές

Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για το ποιος θα επικρατήσει στις εθνικές εκλογές, πυροδότησαν εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές, τον ερχόμενο Μάιο.

Το σενάριο της τριπλής κάλπης ενισχύεται από τις φωνές που βγαίνουν από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, που τάσσονται υπέρ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από πλευράς του, επανάλαβε χθες ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις πάρει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, σταθμίζοντας πρώτα όλα τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες θα στηθούν για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, στις 19 και 26 Μαΐου, αντίστοιχα και αυτό που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αρμόδιος Υπουργός, δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται, επίσης, από τη «βροχή» νομοσχεδίων που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, μετά τη σημερινή ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Μεταξύ τους, θα βρίσκονται νομοσχέδια με μέτρα ανακούφισης. Στόχος είναι κάθε μέτρο στήριξης να έρχεται ξεχωριστά προς ψήφιση, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, αναγκάζοντάς την να τα υπερψηφίσει, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.

Σε αυτό το φόντο συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνεδρίαση αυτήν δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα του ανασχηματισμού, αφού μέσα από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες Τσίπρα για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Η κίνηση αυτή, όμως, περιέχει πολλά «αγκάθια» όσο αφορά στα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον Νίκο Φίλη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και ούτε πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ» στέλνοντας μήνυμα προς το Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού.

Στη Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει μετά την άνοιξη. Στην «Στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα κρίνουν τη στάση του καθενός μας σήμερα. Θα δουν ποιος είναι με μια προοδευτική συνταγματική αντίληψη του Κράτους Δικαίου. Και ποιος τελικά συμβιβάζεται με τη στασιμότητα που νομοτελειακά οδηγεί τη χώρα σε συνθήκες θεσμικής παράλυσης» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Πηγή: ant1news.gr