Κέλλας: Ερευνήστε τις καταγγελίες για καρτέλ στο βαμβάκι

Τα προβλήματα των βαμβακοκαλλιεργητών φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας κκ. Σταύρο Αραχωβίτη και Ιωάννη Δραγασάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει “το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και την αδυναμία ανταπόκρισης του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ στις νέες κλιματικές συνθήκες” ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει “στην ύπαρξη καταγγελιών από τους παραγωγούς για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των εκκοκκιστηρίων, με αποτέλεσμα την χαμηλή τιμή του προϊόντος”, σημειώνοντας:

«Συνθήκες συνεννόησης τιμών στα εκκοκκιστήρια κατήγγειλαν οι βαμβακοπαραγωγοί στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κα. Βασιλική Θάνου, προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Επισημαίνεται, ότι η τιμή στο βαμβάκι κινήθηκε σε ιστορικό χαμηλό, κατά μέσο όρο 0,50 ευρώ ανά κιλό, τη στιγμή που η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την βαμβακοπαραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών και η διεθνής χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος αυξημένη.

Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι η τιμή στο προϊόν δεν διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ορθή διαχείριση, που είναι και το ζητούμενο».

Τέλος, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς “εάν είναι στις προθέσεις τους να συνδράμουν στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να διερευνηθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, οι καταγγελίες των αγροτών για αθέμιτες πρακτικές που επιβάλλουν χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους”.