Με λαμπρότητα η τελετή έναρξης στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ομηρικό Αχιλλέα στα Φάρσαλα

Στην γενέθλια πόλη του Αχιλλέα τα Φάρσαλα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με την επίσημη τελετή έναρξης το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Φαρσάλων που διοργανώνουν ο Δήμος Φαρσάλων από κοινού με την εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα: «Ο Ομηρικός Αχιλλέας: διαχρονικές αντανακλάσεις στην τέχνη και τη γραμματεία», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, το οποίο θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.

Για τον Δήμο Φαρσάλων, η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στον Αχιλλέα, είναι ένα απαιτητικό αλλά πολυσήμαντο γεγονός με πολλαπλά οφέλη, που θα αφήσει ουσιαστική παρακαταθήκη στον τόπο. Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα καλύψουν δέκα (10) θεματικούς άξονες. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό συνέδριο με πενήντα τρεις (53) εισηγητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αριθμός αντίστοιχος κορυφαίων επιστημονικών διοργανώσεων, που αφορούν μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα, μεγάλου μεγέθους πόλεις ή κράτη, δεκαέξι (16) επιστήμονες θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο συνέδριο. Οκτώ (8) είναι καθηγητές πανεπιστημίου, δέκα εννέα (19) είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, επτά (7) είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, άπαντες οι συμμετέχοντες έχουν ενδιαφέροντα βιογραφικά και θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός επιστημονικός διάλογος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς επιστημόνων».

Χαιρετισμοί στο συνέδριο πραγματοποίησαν, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο βουλευτής Λάρισας κ. Κων/νος Μπαργιώτα, ο κ. Γεωρ. Τουφεξής αν. προϊστάμενος Εφ. Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο αντιπεριφερειάρχης και εκπ. Της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νίκ. Λιούπας,  ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κων/νος Σκριάπας και ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η αρχαιολόγος και ειδική συνεργάτις του Δημάρχου κ. Βασιλική Νούλα.

Στην συνέχεια ακολούθησε για περίπου 45 λεπτά σχετικό μουσικό αφιέρωμα με θέμα τον ήρωα Αχιλλέα και ερμηνεύτρια την Λουκία Βαλάση, ενώ λίγο αργότερα στο 1ο όροφο του Πολιτιστικού κέντρου Φαρσάλων παράλληλα στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν τα  Εγκαίνια και η Ξενάγηση, στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» από τον πρόεδρο ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Κων/νο Δερλό, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια έκθεση η οποία είναι χωρισμένη σε ενότητες, όπως ρομποτική, υπολογιστική (computing), ατμοκίνηση, αεριοπροώθηση, αυτοκίνηση, αυτόματη πλοήγηση, αυτοματισμοί, προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες, κρυπτογράφηση, γεωδαισία, χαρτογράφηση, αστρονομία, μετρητικά όργανα, αυτόματα, αξιοποίηση υδραυλικής και αιολικής ενέργειας,  εφαρμογές ιμαντοκίνησης, οδοντοκίνησης και αλυσοκίνηση, κ.ά. και αποδεικνύει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία το γεγονός ότι πολλές επιστήμες και τεχνικές, που μοιάζουν σημερινές ή τουλάχιστον της νεωτερικής εποχής, γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Η έκθεση απευθύνεται στο κοινό του Δήμου αλλά και στη σχολική κοινότητα. Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου και φορέων της περιοχής.