Πετρόπουλος: Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%», αποπληρωμή σε 120 δόσεις.

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία «θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%», αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ» και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice».

Όπως μάλιστα εξήγησε «η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Κάνοντας σύντομο απολογισμό για τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά «πέτυχε πλεονάσματα, που μας επέτρεψαν να σταματήσουμε τις περικοπές των συντάξεων. Να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Να θωρακίσουμε το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Ασφάλισης μίλησε για δύσκολο εγχείρημα, πρόσθεσε όμως πως θα προχωρήσει «με επαρκείς παροχές για όλους, ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και σεβασμό των όποιων ιδιαιτεροτήτων δικαιολογούνται λόγω της διαφορετικής φύσης της εργασίας».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού υπενθύμισε ότι «μετά από 10 χρόνια 660.000 εργαζόμενοι βλέπουν αυξήσεις» ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «θα μοχλεύσει θετικά την οικονομία», «θα τονώσει την αγορά και θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ προειδοποίησε «αν τολμήσουν κάποιοι να μεταβάλουν τους όρους εργασίας, θα είμαστε αμείλικτοι», θα υπάρξουν έλεγχοι με όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση «για την πρόταση των εργοδοτών να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος», ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σχετικά.

Αναφορικά με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι θα ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ θα υπάρξει «on line διασύνδεση με τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα του ΕΦΚΑ, το ΣΕΠΕ και την αστυνομία».

Ερωτηθείς για την πορεία της κυβέρνησης ως τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις ο κ. Πετρόπουλος αφού τόνισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπες», δήλωσε ότι «απέναντι στην ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση της Ν.Δ.,εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δημιουργούμε όρους για την ανάπτυξη, επιτυγχάνουμε βελτίωση βασικών δεικτών της οικονομίας, ενισχύουμε την κοινωνία, λύνουμε προβλήματα του παρελθόντος, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη θετική πορεία ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ανακόψει.

Τέλος σε ερώτηση «για τις προσωπικές του προσδοκίες στην πολιτική σκηνή της χώρας» απάντησε «η δοκιμασία της αποδοχής ή της αποδοκιμασίας του έργου μας για την αποκατάσταση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της αξιοπιστίας του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών για να κρίνουν. Δεν δικαιούμαι να αποφύγω, ούτε θα αποφύγω, τον έλεγχο και την κρίση των πολιτών».

Πηγή: thetoc.gr