Η αποτίμηση του ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και οι αντιδράσεις

Σημαντική θεωρούν διπλωματικές πηγές την παρουσία του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια του χθεσινού προγράμματος επισκέψεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Καλίν υποδέχθηκε την Τετάρτη το πρωί τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αγία Σοφία και ξεναγήθηκαν μαζί επί αρκετή ώρα.

Αμέσως μετά αναχώρησαν μαζί για το νησί της Χαλκης όπου επισκέφθηκαν τη Θεολογικη Σχολή. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που την επισκέφθηκε ενώ και ο κ. Καλίν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά. Η συνύπαρξη στη Θεολογική Σχολή, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Έλληνα πρωθυπουργού και του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας έστειλε απο μόνη της μηνύματα.

Οι τρεις τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν, φύτεψαν μαζί συμβολικά ένα δένδρο στην αυλή της Σχολής και ο κ. Καλίν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της. Ξεναγήσεις σε αίθουσες διδασκαλίας και ενημερώθηκε για τη βιβλιοθήκη της και τους δεκάδες χιλιάδες τόμους που διαθέτει.


Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971 και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθεί θα είναι μαζί με τον Πατριάρχη και τον προεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της.

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Ο κ. Τσίπρας καπηλεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα για κομματικούς λόγους

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα. Τα καπηλεύεται για κομματικούς λόγους και τα εντάσσει στην προεκλογική του καμπάνια», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί σωστά, να οργανωθεί και να έχει στρατηγική, συμπληρώνοντας: «Και να έχει την ευθιξία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν εθνική αντιμετώπιση και όχι κομματική. Με τον τρόπο που πολιτεύεται στα εθνικά μας θέματα, ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί ισχνές μειοψηφίες στην ελληνική κοινωνία. Εμείς μιλάμε για πατριωτισμό, ο κ. Τσίπρας τον εννοεί διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διακατέχεται από μεγαλοϊδεατισμό, όταν λέει ότι με τον τρόπο που έλυσε το Σκοπιανό, θα λύσει τα επόμενα χρόνια όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Πηγή: ant1news.gr