Τέλος η αγωνία για τους κωδικούς πρόσβασης – Νέο εργαλείο από την Google

Αν ανησυχείτε για τους κωδικούς σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η Google ανακοίνωσε, πρόσφατα, μια επέκταση του Chrome που ονομάζεται Password Checkup, η οποία θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους λογαριασμούς σας από παραβιάσεις τρίτων.

Το νεό αυτό εργαλείο διατίθεται δωρεάν και σας ενημερώνει πότε «κινδυνεύουν» οι κωδικοί πρόσβασή σας.

Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος επιχειρήσει να συνδεθεί με ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης που γνωρίζει η Google ότι έχει παραβιαστεί, τότε η ίδια η Google ενεργοποιεί μια προειδοποίηση που ζητά από τον χρήστη να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης.

Μερικοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης (password managers) διαθέτουν ελέγχους κωδικών πρόσβασης, αλλά η Google θεώρησε καλή ιδέα να προσθέσει τους ελέγχους στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των χρηστών του internet.

Τo Google Password Checkup είναι διαθέσιμο σαν επέκταση του Chrome. Λειτουργεί μόνο με τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης Chrome και όχι με διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων κατασκευαστών, όπως το LastPass ή το 1Password.

Το εργαλείο αυτό της Google είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι χάκερ που ευθύνονται για παραβιάσεις δεδομένων σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Yahoo ή το LinkedIn, έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν μεγάλες βάσεις δεδομένων με ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.