Σε Αγία Σοφία και Χάλκη ο Τσίπρας (εικόνες)

Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Λίγο πριν τις 09:00 ο Πρωθυπουργός έφτασε στην Αγία Σοφία όπου ξεναγήθηκε και λίγο μετά τις 11.00 θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγία Σοφία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός τόνιζε μεταξύ άλλων,  «εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».

Πάντως την παράσταση “έκλεψε” μια μαύρη γάτα, που ακολούθησε τον Πρωθυπουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης.

Ιστορική επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε μια ιστορική επίσκεψη, όπου τον υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολουθεί την λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, το κυριότερο σημείο τριβής ήταν το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν και έλαβαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, τόνιζαν πως το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσής τους.