Η κακοκαιρία “σαρώνει” πολλές περιοχές της χώρας

«Σαρωτικό» είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς αλλού εκδηλώνονται χιονοπτώσεις και ημιορεινές περιοχές, προκαλώντας προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Καταστροφές και προβλήματα δημιουργήθηκαν και από την πτώση δέντρων και στύλων φωτισμού, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ σε πολλές περιοχές ο ουρανός φωτίστηκε από χιλιάδες αστραπές.

Το Ηράκλειο της Κρήτης «πνίγηκε» το πρωί από την σκόνη, ενώ στην περιοχή Ασκύφου, από θαύμα σώθηκε μια ηλικιωμένη, στο σπίτι της οποίας έπεσε βράχος 25 τόνων, ο οποίος αποκολλήθηκε από το διπλανό βουνό.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στην οροσειρά της Πίνδου στον νομό Τρικάλων και πάνω από τα 1200 μέτρα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με 14 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, το οποίο είναι ανοικτό, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Στα πεδινά οι βροχοπτώσεις που σε ορισμένες περιοχές είναι ισχυρές, δεν εμπνέουν μέχρι τώρα ανησυχία, προσθέτει ο κ. Μιχαλάκης.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε βαθμιαία η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, όπου νωρίτερα το πρωί επικράτησε μποτιλιάρισμα, εξαιτίας της πτώσης μιας κολόνας, πιθανώς λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και της εκτροπής ενός οχήματος.

Αναλυτικότερα, κολόνα φωτισμού στη νησίδα του δρόμου έγειρε αρχικά και στη συνέχεια έπεσε στο οδόστρωμα στο ρεύμα προς ανατολικά, λίγο πριν από το τούνελ στο ύψος της Τούμπας. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να απομακρύνει την κολόνα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν με δυσκολία και μόνο από τη μία λωρίδα κυκλοφορίας. Από το αντίθετο ρεύμα, με κατεύθυνση προς τα δυτικά της πόλης, μετά το ίδιο τούνελ, ένα φορτηγάκι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μπάρες, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μόνο από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις, προκειμένου να απομακρύνει δέντρα που έπεσαν λόγω των ισχυρών ανέμων και άλλες τόσες για τέντες που αποκολλήθηκαν.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας οι άνεμοι το πρωί στο κέντρο της πόλης έπνεαν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 7 μποφόρ, ενώ μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο έφταναν στα 8 μποφόρ.

Με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, μετά τις 11 το πρωί, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ασθενήσουν.

Σφοδρή, όμως ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα ήταν η καταιγίδα που έπληξε την Αργολίδα το βράδυ της Τρίτης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, η καταρρακτώδης βροχή και οι πολυάριθμες αστραπές δημιούργησαν ένα τρομακτικό σκηνικό και στην πόλη του Ναυπλίου.

Αφρικανικό τοπίο θυμίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες το Ηράκλειο με την αφρικανική σκόνη να έχει κάνει την εμφάνισή της, περιορίζοντας αισθητά την ορατότητα. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», πάντως, οι πρωινές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δημιούργησαν οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες το βράδυ.

Πηγή: ant1news.gr