Η «ακτινογραφία» των Φαρσαλινών ΜμΕ τα τελευταία 7 χρόνια

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της τοπικής, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό της, και αποτελούν κρίσιμη προτεραιότητα για την βιώσιμη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Πώς όμως αντιμετώπισαν τα Φάρσαλα την οικονομική κρίση κατά τα τελευταία 7 χρόνια (2011-2018); Την εικόνα των τελευταίων ετών στις ΜμΕ, έρχεται να διαλευκάνει, η “ακτινογραφία” των στοιχείων  από το Επιμελητήριο Λάρισας για την περιοχή.

Έως και σήμερα, στην επαρχία Φαρσάλων είναι ενεργές 729 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 599 στην πόλη των Φαρσάλων και 130 ανήκουν στην επαρχία και στα χωριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2011 με αποκορύφωμα το 2015 και τα capital control, που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, για κάθε μία επιχείρηση που άνοιγε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα, την ίδια ώρα έκλειναν δύο επιχειρήσεις.

Βασικό πρόβλημα αποτέλεσε η απώλεια εισοδήματος των καταναλωτών, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης. Πολλά επαγγέλματα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ κάποιοι κλάδοι και οι προμηθευτές αυτών, βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν, ήταν οι αυτές που είχαν ελεγχόμενο δανεισμό και ρυθμισμένα τα χρέη και οφειλές σε προμηθευτές, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Βαρόμετρο στην τοπική οικονομία των Φαρσάλων, παίζει ο πρωτογενής τομέας, καθώς πρόκειται για αγροτική περιοχή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση, συνέπεια αυτών, το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής των αγροτών, οικονομική επιβράδυνση, η οποία μετακινείται και επηρεάζει την τοπική οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπήρξαν όμως και εξαιρέσεις επιχειρήσεων, οι οποίες γεννήθηκαν και επιβίωσαν μέσα στην κρίση και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας, στηρίζοντας και εναποθέτοντας κυρίως τις ελπίδες τους, στην οικογενειακή ή ατομική εργασία, με μειωμένα έξοδα και προσωπική εκπαίδευση, ώστε να ανταπεξέλθουν. Βρέθηκαν σε ευνοϊκότερη θέση, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν λίγο μετά το 2008, κατά την έναρξη της παγκόσμιας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής κρίσης, έχοντας μηδαμινά ανοίγματα σε δανειακές αλλά και άλλες υποχρεώσεις, γνώριζαν ότι θα πρέπει να επιχειρήσουν να τολμήσουν να ανταπεξέλθουν και να σταθούν, σε δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα τοπικά στοιχεία των ΜμΕ επιχειρήσεων στα Φάρσαλα, από το 2016 έως και σήμερα, παρουσιάζεται μία τέλεια ισορροπία, όσες επιχειρήσεις άνοιξαν, άλλες τόσες έκλεισαν, βάζοντας φρένο προς το παρόν στον κατήφορο που είχε προκύψει από την “τέλεια καταιγίδα” της οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς έχουν δοθεί κίνητρα σε πολλές από αυτές με μακροχρόνιες ρυθμίσεις – δόσεις, να εξοφλήσουν τα χρέη και τις οφειλές τους και να παραμείνουν ζωντανές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Γεώργιος Πιτσάβας δήλωσε τα εξής: «Στεκόμαστε στο πλάι των επιχειρήσεων και των μελών μας, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, με συνεχή εκπαίδευση – επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων και προγραμμάτων, ανταποκρινόμενα στις νέες τάσεις και ανάγκες της αγοράς, που έχουν διαμορφωθεί από το 2009 και μετά, καθώς και εκδηλώσεις – εκθέσεις που τονώνουν και προβάλλουν την τοπική αγορά και κατ΄ επέκταση τους επαγγελματίες των ΜμΕ της περιοχής μας. Από τις επιχειρήσεις ζητάμε την συμμετοχή τους, σε αυτή την προσπάθεια του συλλόγου».