Κρύο, χιόνια και βοριάδες φέρνει την Πέμπτη η “Πηνελόπη”

Χιονοπτώσεις προβλέπονται για την Πέμπτη, κατά τόπους πυκνές σε ορεινές καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Νωρίς το πρωί, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νότια, κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, που βαθμιαία μέχρι τη νύχτα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, πιθανώς τοπικά τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καταγράψει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, πάνω από 1000 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου (σημ: στα βόρεια και ανατολικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά- ημιορεινά. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Οι  άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, 5 με 6 μποφόρ, τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς.

Στη Ζάκυνθο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, 4 με 5 και γρήγορα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα) και πιθανόν τις πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Θράκης. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, 5 με 7 μποφόρ, τοπικά στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στη δυτική Μακεδονία και την Θράκη, θα είναι τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια πάνω από 500 μέτρα και στα νότια πάνω από 700 μέτρα). Βαθμιαία βελτίωση από τις προμεσημβρινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο τοπικά, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά,  την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια, κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα στα κεντρικά και πάνω από 700 μέτρα στα νότια). Θα φυσούν άνεμοι βορειοανατολικοί, 7 με 8 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλαδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Θα φυσούν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα βόρεια, 7 με 8 και τοπικά 9 και πιθανόν 10 μποφόρ. Στα νότια θα φυσούν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 5 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Παρασκευή

Την Παρασκευή, αναμένονται στα δυτικά λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Στα ανατολικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις, με βροχές ή χιονόνερο, ενώ στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, που βαθμιαία στα βόρεια, από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 8 και νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, μετά από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.