Οικογενειακός γιατρός: Τι χάνουν οι πολίτες που δε θα εγγραφούν στο σύστημα

Tην στιγμή που είναι ήδη γνωστό από το καλοκαίρι πως από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, εντούτοις, πολλοί πολίτες ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, οικογενειακοί γιατροί μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Επίσης, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης. Ως οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό».

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που δε θα εγγραφούν στο σύστημα χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας. Το βασικότερο είναι δε, ότι χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και από εκεί τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς.

Πηγή: dikaiologitika.gr