Ξεκινά η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Στις εταιρείες Biomecann ΑΕ και Bioprocann ΑΕ δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την καλλιέργεια κάνναβης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση, όπως ανακοίνωσαν, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, οι δύο επενδύσεις είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 117 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά η επένδυση της Biomecann ανέρχεται στα  9,5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση 11 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας και προβλέπει τη δημιουργία 51 θέσεων απασχόλησης. Στα 12,5 εκατ. ευρώ είναι η επένδυση της Bioprocann . Η εγκατάσταση 46 στρεμμάτων βρίσκεται στην Κόρινθο και το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία 66 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Πιτσιόρλας πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια τα οποία όπως ανέφερε θα λάβουν το πράσινο φως μέχρι το τέλος του 2018.

Συνολικά οι επενδύσεις για τα 2+12 επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 185,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περί τις 770 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός ανέφερε πως η πρώτη παραγωγή αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο 1,5 χρόνο, με προορισμό το εξωτερικό τονώνοντας τις εξαγωγές.  Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η άδεια ισχύει για πέντε χρόνια. «Είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά στα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη με σκοπό όπως είπε: «τα προϊόντα κάνναβης να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως «υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες» και συνέχισε ότι στον Ε.Ο.Φ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο κλινικό κομμάτι.

Πηγή: ant1news.gr