Εγκαινιάστηκε λαογραφικό εκθετήριο στα Φάρσαλα – Έκθεση φωτογραφίας για τα 25 χρόνια Αργιθεατών

Κλείνοντας 25 χρόνια παρουσίας στα Φάρσαλα, ο Σύλλογος Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων συνδιοργάνωσε με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου (Παναγή Τσαλδάρη 6) στα Φάρσαλα, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Αργιθέα του χθες και του σήμερα» και στην συνέχεια πραγματοποίησε τα εγκαίνια του λαογραφικού εκθετηρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, με αγιασμό από τον π. Βασίλειο, παρουσία πλήθους Αργιθεατών αλλά και Φαρσαλινών φίλων του συλλόγου, και της προέδρου του τοπικού συλλόγου κ. Μαρίας Βίλλυ.

Στην εναρκτήρια ομιλία το μέλος του ΔΣ του συλλόγου κ. Π. Παππά ανέφερε ότι: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και πάρα πολύ συγκινημένοι για την σημερινή μέρα. Κάναμε μία αξιοπρεπή προσπάθεια περισσότερο να γνωστοποιήσουμε την παρουσία μας, στην κοινωνία των Φαρσάλων, όταν διαπιστώσαμε ότι αρκετοί δεν γνώριζαν τον χώρο του συλλόγου που στεγαζόμαστε. Ήταν ένα από τα όνειρά μας το κτίριο του Συλλόγου μας, να στεγάσει ένα λαογραφικό εκθετήριο που θα “ξυπνάει” μνήμες στους παλαιότερους και θα μεταφέρει βιωματικά την παράδοση στους νεότερους. Τον ίδιο σκοπό έχει και η μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Η Αργιθέα του χθες και του σήμερα” που έγινε με την στήριξη του ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόθεση μας είναι ο συγκεκριμένος χώρος, να γίνει επισκέψιμος από μαθητές και πολίτες, ώστε να γνωρίσουν τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση παρέθεσε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Άρης Καραχάλιος ο οποίος ανέφερε τα εξής: “Θα πρέπει να είστε περήφανοι καθώς ένα εγκαταλειμμένο κτίριο το μετατρέψατε σε κιβωτό λαογραφίας, πρωτοβουλία του συλλόγου σας, η οποία είναι αξιέπαινη, την οποία θα πρέπει να αγκαλιάσουν όλοι, θεωρώντας σημαντικό την γνωστοποίηση αυτού του χώρου σε όλους του κατοίκους της επαρχίας, καθιστώντας το επισκέψιμο. Ο Δήμος Φαρσάλων, θα σταθεί αρωγός αυτής της προσπάθειας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ιδρυτές και συνεχιστές του Συλλόγου.

Ο Πρόεδρος (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ) κ. Κων/νος Δερλός ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ήταν μια ιδέα  η οποία προέκυψε έπειτα από επίσκεψη στα γραφεία του συλλόγου πριν από ένα μήνα. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παλαιότερα μέλη του συλλόγου και στα τωρινά, καθώς είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη για έναν σύλλογο, ο οποίος αριθμεί εκατοντάδες μέλη, να έχει δικό του σπίτι, στις μέρες μας”.

Χαιρετισμό, επίσης πραγματοποίησε και η πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ. κ.Νανά Μαυραντζά επαινώντας τον τοπικό σύλλογο για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ακολούθησαν μερικά τραγούδια στο χώρο της έκθεσης, από την παραδοσιακή Αργιθεάτικη Ζυγιά καθώς και ξενάγηση σε όλους του επισκέπτες ενώ αργότερα το βράδυ πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Αργιθεάτικο γλέντι.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρ. Καραχάλιος, ο αντι-πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Κ. Τύμπας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος,  ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κ. Δερλός, η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ Κ. Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ.Ίφου, Σ. Χατζηπλή, Δ. Συροπούλου, Στ. Πουλαράκης, Ν. Τριανταφύλλου, Ε. Κατσιαούνης, η πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Φαρσάλων Μ. Γκότη, η πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ Ν. Μαυραντζά, και πλήθος κόσμου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

25 χρόνια πριν μια ομάδα Αργιθεατών αποφάσισε την ίδρυση του συλλόγου Αργιθεατών Επ. Φαρσάλων με την επωνυμία “ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ”  που είναι η προστάτιδα της Αργιθέας. Η ιδέα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και άμεσα αγοράστηκε το παραδοσιακό οίκημα που θα στεγάζει το Σύλλογο, και εσαεί τις δραστηριότητες του (χορευτικά, τμήματα κοπτικής – ραπτικής , κεντήματος, πλεξίματος κτλ), αλλά και να είναι ο χώρος συνάντησης των Αργιθεατών της Επαρχίας και των φίλων του συλλόγου. Κύριος στόχος τους είναι οι νεότεροι να γνωρίσουν τον τόπο τους και τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμα του, γιατί άνθρωποι χωρίς ρίζες δεν μπορούν να καρπίσουν και να ανθίσουν.

Βίντεο: Κώστας Αντωνόπουλος