Κέλλας: Η αγροτική οικονομία μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που θα καθορίσει το μέλλον της όχι μόνο την επόμενη πενταετία, αλλά σίγουρα ως το 2030.

Πρέπει να επιλέξουμε  εάν, επιτέλους, γίνουμε χώρα παραγωγής ή θα συνεχίσουμε στον δρόμο των εισαγωγών και των ελλειμμάτων.

Με τη νέα ΚΑΠ οι νέοι αγρότες ενισχύονται, επιδοτούνται νέες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ειδικές ενισχύσεις όπως η συνδεδεμένη αυξάνονται αν αφορούν πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ο μικρός κλήρος διατηρείται, ενώ προβλέπεται αύξηση πόρων όπου υπάρχουν σχέδια στοχευμένα στο περιβάλλον».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα “Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Νέα ΚΑΠ 2021- 2027”».

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι “οι εξελίξεις που προμηνύονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στον πρωτογενή τομέα, αναμένονται καταιγιστικές, καθώς η νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 αλλάζει εντελώς τον χάρτη της αγροκτηνοτροφικής οικονομίας.”

Επέσυρε,  συγχρόνως, την προσοχή τόσο προς αγρότες και κτηνοτρόφους, όσο και προς την Κυβέρνηση ότι “η νέα ΚΑΠ έχει περιβαλλοντικό πρόσημο, υψηλή εποπτεία και άμεσο κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προσαρμογή των χωρών στις νέες συνθήκες, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα”.

Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, μίλησε για τις δυσκολίες που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ, σημειώνοντας:

«Το Brexit, η είσοδος νέων χωρών στην διεκδίκηση κοινοτικών πόρων και η επιλογή της ΕΕ για μείωση του προϋπολογισμού, δημιουργούν νέα δεδομένα  για την χώρα μας, αφού η απώλεια ενισχύσεων θα φτάσει κοντά στο 1,5 δις. ευρώ», ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, τόνισε:

«Η χώρα μας πληρώνει τεράστια ποσά τόσο για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων (κρέας – γαλακτοκομικά), όσο και για την εισαγωγή αγροτικής τεχνολογίας.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την χαμηλή συμμετοχή των αγροτών στο ΑΕΠ, την χαμηλή αγροτική εκπαίδευση, το υψηλό κόστος παραγωγής, το αποτυχημένο συνεταιριστικό μοντέλο των προηγούμενων χρόνων και την άμεση εξάρτηση των αγροτικών μας προϊόντων από τις διακυμάνσεις της αγοράς (Ρωσικό εμπάργκο), αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα, τάχιστα».

Κλείνοντας, ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ημερίδας, κάλεσε την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ να δράσει τάχιστα και να εμφανιστεί κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να διεκδικήσει τα μέγιστα για την χώρα μας:

«Ευελπιστώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει έγκαιρα το σωστό στρατηγικό σχέδιο για την βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη…

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι εθνική υπόθεση».