«Βραχιόλι κινδύνου» σε 50 ηλικιωμένους στα Φάρσαλα

Ο Δήμος Φαρσάλων, παρακολουθώντας τις Διεθνείς Εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της Υγείας και διαβλέποντας τις σύγχρονες ανάγκες των Δημοτών μας, εξασφάλισε μία μοναδική υπηρεσία πρόληψης υγείας που λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίαςΕφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία με καινοτόμους τρόπους και χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος των δημοτών του.

Η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας επικεντρώνεται στο σύνολο των Δημοτών μέσα στα πλαίσια της καθημερινής τους ζωής, με στόχο να τους καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουν αυθόρμητα ή και οργανωμένα υπεύθυνη δράση και στάση για την υγεία τους. Ειδικότερα, όσον αφορά τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) η ικανότητα αυτή παίζει καθοριστικό και άμεσο ρόλο στο επίπεδο διαβίωσης τους.

Οι τεχνολογίες της Ψηφιακής Υγείας και των Τηλεπικοινωνιών συμβάλλουν καθοριστικά πλέον με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην διαμόρφωση ενός αξιόλογου επίπεδου διαβίωσης και προστασίας των ΕΚΟ του Δήμου. Με την  υλοποίηση του συστήματος θα γίνει προσπάθεια για την βελτίωση των εξής πολύ σημαντικών ζητημάτων για τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες. Όπως είναι η επικοινωνία, η ενημέρωση, το αίσθημα ασφάλειας, η πρόληψη και η παρέμβαση.

Ποιο συγκεκριμένα θα παρέχονται στις ΕΚΟ υπηρεσίες τηλεφροντίδας όπου μέσα από ειδικές συσκευές (με χρήση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων – GSM)  θα μπορούν άμεσα να ειδοποιήσουν (alert button) για κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να μιλήσουν άμεσα (μέσω κινητής τηλεφωνίας από τις ειδικές συσκευές που φοριούνται στο χέρι σαν ρολόγια) με το ιατρικό συντονιστικό κέντρο που έχει οριστεί για αυτό τον σκοπό. Θα τα φορούν στον καρπό τους και θα τα χρησιμοποιήσουν όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη που αφορά είτε σε θέμα υγείας τους είτε σε θέμα ασφάλειάς τους (διάρρηξη, απειλή… κ.α.), ώστε την ίδια στιγμή που θα καλούν βοήθεια, να ανταποκρίνεται ο ανάλογος φορέας (Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.α.) ή το ανάλογο άτομο (συγγενείς, φροντιστές, γείτονες κ.α.), που θα τους βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.Στα βραχιόλια θα υπάρχει ενσωματωμένο GPS -σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης- με το οποίο θα εντοπίζεται και η θέση του ατόμου που το φορά και καλεί σε βοήθεια.

Για κάθε άτομο ξεχωριστά θα συλλέγονται και θα καταγράφονται προσωπικά στοιχεία, όπως η ηλικία του, η κατάσταση της υγείας του κ.α. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα αρχείο με συγγενείς και γείτονες, που θα καλούνται να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που το άτομο καλεί σε βοήθεια. Σημειώνεται ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται με ασφαλή τρόπο, τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων και Ιατρικού Απορρήτου. Να σημειωθεί ότι την κλήση κινδύνου θα λαμβάνει ειδικό συνδεδεμένο τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας στην Αθήνα, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Θα δοθούν αρχικά:

50 Συνδέσεις Έκτακτης Ανάγκης με συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσης έκτακτης ανάγκης, ειδικά μικρές σε μέγεθος, σε σχήμα βραχιολιού, με κουμπί έκτακτης κλήσης SOS και τράκερ εντοπισμού ή δίγραμμου κινητού.
300 παροχές Έκτακτης Ανάγκης χωρίς συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσης έκτακτη ανάγκης, στους ειδικούς αριθμούς εκτάκτων κλήσεων, που παρέχει η υπηρεσία, ο οποίος θα αναγράφεται σε απλό βραχιόλι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλου/Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ στα τηλέφωνα 6932-258121 και 24913-50161, 24913-50166.