Διεθνές Συνέδριο «ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» – Συμμετοχή του Δήμου με εισήγηση του Δημάρχου για τον Ενιπέα ποταμό

Το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συνεργασία του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν από τις εβδομήντα (70) εισηγήσεις των πλέον των εκατόν εβδομήντα (170) εισηγητών αφορούσαν στα πεδία:

α) ΥΔΑΤΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
β) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
γ) ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
δ) ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ε) ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
στ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ – Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Imperial, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών.

Κατά την τελετή αυτή έγιναν και οι εισηγήσεις των δύο διακεκριμένων ομιλητών, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ιάκωβου Γκανούλη, ο οποίος, αφού σημείωσε την 6ετή καθυστέρηση στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων, τόνισε πως το σχέδιο διαχείρισης του Πηνειού ποταμού, θα πρέπει να βασισθεί “στον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιφέρειας με τη συνέργεια των δήμων” για να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες “της αποταμίευσης και της μείωσης των απωλειών”, ενώ ο Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας, Γιώργος Κρεμλής, επισήμανε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής “κάνουν ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία του νερού”, και επεσήμανε την κατεύθυνση της Ε.Ε. για “τιμολόγηση του νερού προκειμένου να διατηρηθεί ως αγαθό το οποίο θα πρέπει να σεβόμαστε και να αποφευχθεί έτσι η κατάχρηση” κάνοντας τέλος, αναλυτική αναφορά στο σκέλος της αξιοποίησης του νερού, των απορριμμάτων κλπ..

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν , ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, πολλοί Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, η προϊσταμένη του Εφετείου Λάρισας Χρυσ. Χαλιαμούρδα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Γιώργος Λαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τσιλιμίγκας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλίας Λεων. Μπακούρας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικ. Μπασδέκη, ο διευθύνων σύμβουλος της “Ε” Γ. Μιχαλόπουλος και εκπρόσωποι φορέων.

Στο μεγάλο αυτό συνέδριο με επιστημονικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα συμμετείχε ενεργά, για μιαν ακόμη φορά ως εισηγητής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την αντίληψή του για εξωστρέφεια, συνεργασία και δικτύωση. Ανέπτυξε το θέμα: «ΕΝΙΠΕΑΣ, Ο ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ», το οποίο διαπραγματεύθηκε με τη συνεργασία των δύο Ειδικών Συνεργάτιδών του, Βάσως Νούλα και Ηλέκτρας Θελούρα.

Είναι σημαίνουσας αξίας το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο forum ο Δήμαρχος και προέβαλε ένα κορυφαίο περιβαλλοντικό περιουσιακό στοιχείο του τόπου μας αλλά και έφερε στο προσκήνιο τα φλέγοντα ζητήματα που το συνοδεύουν, όπως:

α) Η κατάσταση των αρδευτικών δικτύων στον Δήμο Φαρσάλων
β) Η ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων
γ) Η αξιοποίηση επιφανειακών και υπόγειων νερών στην κοιλάδα του Ενιπέα
δ) Η κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων
ε) Το φράγμα στη Θέση ¨Παλιοδερλί¨
στ) Τα υδραυλικά έργα υποδομής και τα εμπόδια υλοποίησής τους

Έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι: «Για τη Δημοτική Αρχή Φαρσάλων το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της αειφορίας είναι πρωταρχικής σημασίας και συνεχούς στοχευμένης επιδίωξης που επανειλημμένως έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως, από το 2011 έως σήμερα, στα συναρμόδια υπουργεία.

Μία ολοκληρωμένη πολιτική για το νερό στον Φαρσαλινό κάμπο, με στόχο την εξοικονόμηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως
• τη μείωση της χρήσης υπόγειων υδάτων,
• έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων (όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό – Βρυσιά, Χτούρι),
• μέτρα εξοικονόμησης νερού (εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, νέες μέθοδοι άρδευσης, κ.α.) και ενδεχομένως
• μέτρα διαχείρισης της ζήτησης.
Αποτελεί για εμάς στοίχημα να αναμετρηθούμε, με γνώση και ισχυρή θέληση, με τα χρόνια, λιμνάζοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα της ύδρευσης και της άρδευσης του τόπου μας.
Ο θεσσαλικός Ενιπέας, αν και σήμερα υποβαθμισμένος είναι ένας υπέροχος τόπος για εξερεύνηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλα παρόχθια δάση, παλιά γεφύρια – μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ανάμεσα στα οποία η μεγαλύτερη σωζόμενη λιθόκτιστη τοξωτή γέφυρα στην Ελλάδα, πηγές και μικρά χαρακτηριστικά χωριά του κάμπου που απλώνονται κατά μήκος του.

Ο Ενιπέας ποταμός, σφραγίζει τη γη των Φαρσάλων, είναι ζωοδότης της και αποτελεί ασφαλώς, ένα σημαίνον τμήμα του μεγάλου θεσσαλικού ποταμού, του Πηνειού».

Πηγή: farsala.gr